Oceń
Szarlotka inaczej nazywana jabłecznikiem jest wyrobem cukierniczym pochodzącym z Francji. Jabłecznik jest niczym innym niż połączeniem kruchego ciasta oraz owoców.
Najczęstszym nadzieniem są same jabłka lub z dodatkiem rodzynek, cynamonu, a nawet goździków. Szarlotka wykonywana jest na bazie ciasta kruchego, półkruchego lub nawet biszkoptowego.
Szalotka - prosty przepis
Przepis na szarlotkę wykonasz bardzo szybko. Dzięki łatwo dostępnym i tanim składnikom przygotujesz pyszne ciasto na wiele okazji. Szarlotka to jedno z pierwszych ciast, które powinien wykonać początkujący cukiernik.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 250 g masła, zimnego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
- ok. 2 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyrobienie kruchego ciasta:
- Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, jajka, proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
- Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie musu jabłkowego:
- Jabłka dokładnie umyć, pokroić oraz usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru i przesmażyć do uzyskania musu. Dodać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Formę o wymiarach 30x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem.
- Połowę ciasta umieścić na dnie formy. Na ciasto wylać mus jabłkowy.
- Z pozostałej części ciasta wykonać wzór na musie jabłkowym. Można np. rozwałkować ciasto i powycinać charakterystyczne paski. Przykryć nimi mus jabłkowy.
Szarlotka z bezą - szybki przepis
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami oraz puszystą bezą. W smaku jest maślana i bardzo delikatna. Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, jednak jest znacznie bardziej kaloryczna niż podstawowa wersja tego ciasta.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 5 żółtek,
- 420g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 280g masła
Beza:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 250g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 1,2kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do miski resztę składników na ciasto i zagnieść jednolitą masę. Uformować kulkę owinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię i znowu włożyć do lodówki.
- 2/3 ciasta wykleić formę o wymiarach 30 x 30 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w piekarniku około 10 minut, w temperaturze 175C z termoobiegiem.
- Jabłka umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
- Przygotowanie bezy rozpocząć od ubicia białek na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, dodając cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna. Dodać sok z cytryny. Na sam koniec dodać budyń w proszku i dokładnie zmiksować.
- Na podpieczone wcześniej ciasto, wyłożyć jabłka, a na nie piankę z białek. Na wierzchu położyć ciasto, które zostało w lodówce.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, w temperaturze 175C.
Wypróbujesz przepis na to pyszne ciasto?
Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!
Oceń artykuł