Zamknij

Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru? Poznaj właściwości i zastosowanie tego produktu

26.08.2020 14:07
Stewia
fot. Shutterstock

Stewia jest naturalnym zamiennikiem cukru. Jest też od niego kilkaset razy słodsza, ale jednocześnie nie dostarcza naszemu organizmowi kalorii! Dlaczego warto jeść stewię i do czego ją wykorzystać?

Stewia nazywana jest ziołem miodowym lub słodowym i powszechnie wykorzystywana jest jako zamiennik cukru. Chętnie korzystają z niej osoby chorujące na cukrzycę lub te dbające o dietę. Stewia nie dostarcza naszemu organizmowi kalorii, ale sprawia, że nasze napoje i ciasta są równie słodkie, jak te, do których dodajemy cukru.

Jednak słodzące właściwości stewii to niejedyne, na które warto zwrócić uwagę. Jak stosować stewię i dlaczego zyskuje ona na popularności? Zebraliśmy dla was garść informacji.

Stewia - czym jest, pochodzenie

Stewia rośnie naturalnie w USA, w Meksyku, na terenie Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Jest to roślina jednoroczna o szeroko rozstawionych liściach. Nie bez powodu nazywana jest ziołem miodowym lub słodowym, gdyż zawarte w niej glikozydy stewiolowe mają właściwości słodzące. Dlatego właśnie stewia jest naturalnym i dużo zdrowszym zamiennikiem cukier. Może być również alternatywą dla miodu.

Właściwości stewii

Stewia ma szereg cennych właściwości dlaczego organizmu, o których warto poczytać:

  • jest 300 razy słodsza niż cukier
  • nie dostarcza organizmowi kalorii, gdyż nie trawi on zawartych w niej glikozydów
  • wspomaga trawienie i metabolizm
  • reguluje apetyt

Zastosowanie stewii

Ze względu na swoje właściwości stewia stosowana jest jako naturalny zamiennik cukru. Możemy dodawać ją do herbaty, kawy, ale też różnego rodzaju potraw - w tym deserów. Świetnie sprawdzi się w przypadku przygotowywania dżemów, przetworów, ale też sałatek - można wykorzystać do nich całe liście stewii.

Jeżeli chcemy dodać stewii do ciasta, musimy jednak uważać - nie zachowuje się ona jak cukier, więc po podgrzaniu jej możemy uzyskać karmel! Jeżeli jednak dbasz o poziom cukru we krwi, a masz ochotę na coś słodkiego, możesz śmiało wykorzystać stewię do różnych wypieków. Ciasta dla cukrzyka często zawierają właśnie ten zamiennik cukru.

Stewia w kosmetyce

Okazuje się, że zastosowanie stewii w kuchni to niejedyna opcja, o której powinniśmy pamiętać. Produkt ten bowiem działa m.in. bakteriobójczo, dlatego stosowany jest jako składnik kosmetyków do cery problematycznej. Stewia bowiem zwalcza trądzik i łagodzi podrażnienia.

Stewię powinny stosować też osoby o cerze tłustej, gdyż reguluje ona wydzielanie sebum i tym samym zapobiega występowaniu zaskórników.

Stewia a inne słodziki

Stewia bardzo dobrze wypada na tle sztucznych słodzików. Jest naturalna, ma niski indeks glikemiczny i nie rozkłada się do cukrów prostych, dlatego też nie dostarcza nam kalorii. Jej stosowanie jest w pełni bezpieczne. Pamiętajmy o tym, że popularne słodziki - ksylitol, orbitol czy aspartam - mogą działać drażniąco na nasz układ pokarmowy i jego poszczególne części, a stewia jest dla niego delikatna. Warto zatem rozważyć jej stosowanie.

Jeszcze parę lat podawano w wątpliwość to, czy spożywanie dużej ilości stewii jest bezpieczne - np. dla kobiet w ciąży. Na szczęście temat ten został już bardzo szczegółowo zbadany, a Komisja Europejska określiła nawet, że spożywanie 4mg stewii na kilogram masy ciała dziennie nie jest niebezpieczne.

Stewia - cena, gdzie kupić

Stewia jest bardzo słodka, dlatego nie będziemy zużywać jej tyle, co cukru. Zatem każda paczka stewii starczy nam na naprawdę długo. Stewię możemy kupić w proszku, ale też w butelce w postaci płynnej. Za 1 kg stewii zapłacimy od 20 do 50 zł - wszystko zależy od tego, jaki skład będzie miał produkt, który nas interesuje. A warto zwrócić uwagę w sklepie na to, czy nic nie jest do tej stewii dodawane. Ponadto warto pamiętać, że ten naturalny składnik cukru jest łatwo dostępny w dużych hipermarketach. Znajdziemy go też w mniejszych sklepach na działach ze zdrową żywnością.

Jak myślisz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Sprawdź się w naszym quizie!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?