Oceń
Spaghetti bolognese to najpopularniejszy na świecie makaron, który pochodzi oczywiście z południowej części Włoch. Pastę lub lasagne z sosem bolognese możemy dziś dostać niemal wszędzie. Czy jednak rzeczywiście wszędzie zjemy dobre bolognese? Ten sos, podobnie jak inne tradycyjne dania, ma sekret, który jest nie do przeskoczenia. A jest nim długość gotowania! Poznaj historię najpopularniejszego sosu świata, a także oryginalny przepis na spaghetti bolognese.
Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!
Spaghetti bolognese – skąd pochodzi sos bolognese?
Bolognese jest to sos mięsny, który swoje korzenie ma we włoskiej Bolonii. Przygotowuje się go z różnego rodzaju mięs. Zazwyczaj do bolognese wykorzystuje się mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe. Do sosu można jednak dodać także boczek oraz kiełbasę (np. włoską mortadelę).
Bolognese to jednak nie tylko mięso. To również duża ilość warzyw i przede wszystkim pomidorów. Sekretem udanego sosu bolognese jest czerwone wino i długość gotowania. Oryginalny sos bolognese gotuje się nawet 4 godziny!
Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!
Spaghetti bolognese przepis oryginalny
Sos boloński to nie jest zwykły sos pomidorowy do makaronu. To jedno z najbardziej popisowych dań Włochów. Nic więc dziwnego, że trzeba zadbać o każdy jego szczegół.
Składniki na spaghetti bolognese dla 4 osób:
- ½ kg mięsa mielonego wołowego
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Przecier pomidorowy
- Szklanka czerwonego wina wytrawnego
- Suszone oregano
- Świeża bazylia
- Śmietanka 30%
- Parmezan
Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją na niewielką ilość rozgrzanej oliwy i smażymy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i smażymy dalej. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Gdy mięso nie będzie już surowe, powoli do składników dolewamy wino. Gotujemy nasz sos do czasu, aż wino całkiem się zredukuje. Wtedy dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy stopniowo do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. W ten sposób gotujemy sos około 30 minut.
Przelewamy odrobinę sosu do małego rondelka i dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, żeby się nie zważyła. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję, całość wlewamy do pozostałego sosu wciąż mieszając. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i odstawiamy sos na jakieś 30 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Odcedzony makaron wykładamy na talerz, polewamy go sosem (można go wcześniej podgrzać jeszcze, jeżeli będzie za zimny) i posypujemy startym parmezanem. Można posypać także świeżą bazylią.
Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł