Zamknij

Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

23.06.2020 10:58

Spaghetti bolognese to klasyczny włoski makaron z mięsnym sosem bolońskim. Jego sekretem jest czas gotowania i... wysokiej jakości składniki. Sprawdź nasz oryginalny przepis!

Spaghetti bolognese na czarnym talerzu na drewnianym stole
fot. Shutterstock

Spaghetti bolognese to najpopularniejszy na świecie makaron, który pochodzi oczywiście z południowej części Włoch. Pastę lub lasagne z sosem bolognese możemy dziś dostać niemal wszędzie. Czy jednak rzeczywiście wszędzie zjemy dobre bolognese? Ten sos, podobnie jak inne tradycyjne dania, ma sekret, który jest nie do przeskoczenia. A jest nim długość gotowania! Poznaj historię najpopularniejszego sosu świata, a także oryginalny przepis na spaghetti bolognese.

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Spaghetti bolognese – skąd pochodzi sos bolognese?

Bolognese jest to sos mięsny, który swoje korzenie ma we włoskiej Bolonii. Przygotowuje się go z różnego rodzaju mięs. Zazwyczaj do bolognese wykorzystuje się mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe. Do sosu można jednak dodać także boczek oraz kiełbasę (np. włoską mortadelę).

Bolognese to jednak nie tylko mięso. To również duża ilość warzyw i przede wszystkim pomidorów. Sekretem udanego sosu bolognese jest czerwone wino i długość gotowania. Oryginalny sos bolognese gotuje się nawet 4 godziny!

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Spaghetti bolognese przepis oryginalny

Sos boloński to nie jest zwykły sos pomidorowy do makaronu. To jedno z najbardziej popisowych dań Włochów. Nic więc dziwnego, że trzeba zadbać o każdy jego szczegół.

Składniki na spaghetti bolognese dla 4 osób:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Przecier pomidorowy
  • Szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • Suszone oregano
  • Świeża bazylia
  • Śmietanka 30%
  • Parmezan

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją na niewielką ilość rozgrzanej oliwy i smażymy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i smażymy dalej. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Gdy mięso nie będzie już surowe, powoli do składników dolewamy wino. Gotujemy nasz sos do czasu, aż wino całkiem się zredukuje. Wtedy dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy stopniowo do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. W ten sposób gotujemy sos około 30 minut.

Przelewamy odrobinę sosu do małego rondelka i dodajemy śmietankę, cały czas mieszając, żeby się nie zważyła. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję, całość wlewamy do pozostałego sosu wciąż mieszając. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i odstawiamy sos na jakieś 30 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Odcedzony makaron wykładamy na talerz, polewamy go sosem (można go wcześniej podgrzać jeszcze, jeżeli będzie za zimny) i posypujemy startym parmezanem. Można posypać także świeżą bazylią.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

 

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

loader
Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?