Oceń
Sok z buraka ma szereg cennych właściwości, które pozwalają utrzymać nasze ciało i umysł w zdrowiu. W dodatku bardzo łatwo go przygotować. Jak zrobić sok z buraka i dlaczego warto go regularnie pić?
Buraki ćwikłowe są niezwykle popularnym w Polsce warzywem, którego używamy do przygotowania wielu ciekawych rzeczy. Możemy zrobić z nich zupę, surówkę, przekąski, ale też sok z buraka. Najczęściej buraki przygotowujemy na ciepło, gdyż te zimne, surowe są dość twarde i większa część z nas nie przepada wówczas za ich smakiem.
Okazuje się jednak, że to te surowe buraki ćwikłowe są najzdrowsze. To właśnie w tej postaci zawierają najwięcej witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak zatem spożywać buraki, aby pozyskać od nich jak najwięcej minerałów? Wystarczy przygotować sok z buraka!
Sok z buraka - właściwości
Sok z buraka zawiera wiele składników, które wspomagają działanie naszego organizmu, w tym jego układ odpornościowy. Znajdziemy w nim m.in.:
- witaminę A
- witaminę E
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- żelazo
- potas
- cynk
- miedź
- magnez
- wapń
- karotenoidy
- błonnik
- polifenole
- kwas jabłkowy
- kwas cytrynowy
Przede wszystkim sok z buraka działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dzięki temu rekomendowany jest osobom, które często łapią infekcje. Sok z buraka powinno stosować się w czasie przeziębień i stanów zapalnych, gdyż świetnie radzi sobie z kaszlem.
Ponadto polecany jest osobom, które cierpią na anemię, zawarte w soku z buraka żelazo wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka wspomaga pracę naszego układu krwionośnego - reguluje ciśnienie krwi, ale też reguluje poziom cholesterolu. Dzięki temu zapobiega rozwijaniu się chorób takich jak miażdżyca czy udar.
Sok z buraka pozytywnie wpływa też na naszą skórą. Opóźnia procesy starzenia, sprawia, że jest ona gładka, promienna i świeża.
Warto też zwrócić uwagę na to, że sok z buraka wspomaga przemianę materii. Nic dziwnego, że jest on jednym z soków odchudzających. Niska kaloryczność - 45 kcal na 100 ml soku, ale też wysoka zawartość błonnika sprawiają, że jest to "przekąska" idealna dla osób, które dbają o dietę. Picie soku z buraka polecane jest osobom, które uprawiają aktywność fizyczną - poprawia on wydolność organizmu i ukrwienie mięśni.
Z racji niskiej kaloryczności i zawartości wielu minerałów, picie soku z buraka zalecane jest osobom z cukrzycą. Sok z buraka powinien znaleźć się wśród podstawowych elementów diety diabetyka.
Kto powinien pić sok z buraka
Sok z buraka powinni pić w zasadzie wszyscy, którzy chcą zróżnicować swoją dietę i zadbać o to, aby była ona bogata w witaminy i minerały. Polecany jest on sportowcom, diabetykom, ale też kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania soku z buraka? Na produkt ten powinny uważać osoby z chorobami nerek, gdyż sok z buraka zawiera szczawiany wzmagające ich objawy.
Zobacz także: Ocet balsamiczny to niezbędnik w każdej kuchni. Poznaj jego właściwości oraz zastosowanie
Sok z buraka - jak zrobić i z czym podawać
Sok z buraka można zrobić na wiele sposobów, jednak najlepszy będzie ten przepis, w którym użyjemy surowych buraków. Do klasycznego przepisu potrzebujemy kilku surowych buraków, które dokładnie myjemy, obieramy, a następnie kroimy na kawałki. Części buraka wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Po przygotowaniu soku odstawiamy go na pół godziny do lodówki i po tym czasie spożywamy.
Sok z buraka nie wszystkim smakuje, natomiast można uczynić go nieco bardziej znośnym. Można dodać do niego soku z jabłek, marchwi albo grejpfruta. Wówczas stanie się po prostu pyszny! Świetnie też komponuje się z ziołami - np. imbirem albo natką pietruszki.
Sok z buraka - przepisy
Wyżej podaliśmy wam przepis na klasyczny sok z buraka. Ale można go przygotować też na wiele innych sposobów.
Sok z buraka i jabłek
Do przygotowania tego soku potrzebne będą nam świeże buraki, kilka jabłek, sok z cytryny i odrobina imbiru - najlepiej w plasterkach. Buraki myjemy, a następnie je obieramy. Jabłka i imbir dokładnie obieramy. Wszystkie składniki kroimy na kawałki, wrzucamy do sokowirówki albo wyciskarki. Po przygotowaniu soku dodajemy do niego łyżeczkę soku z cytryny. Odstawiamy na 30 minut do lodówki i po tym czasie pijemy.
Warto pamiętać, że sok z buraka i jabłek jest doskonały do oczyszczenia naszego organizmu z toksyn.
Sok z buraka i marchwi
Do przygotowania tego soku potrzebne nam będą buraki i świeże marchewki. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy na kawałki. Kawałki z kolei wrzucamy do sokowirówki albo wyciskarki wolnoobrotowej. Po przygotowaniu soku odstawiamy go do lodówki i po 30 minutach możemy się nim rozkoszować!
Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!
Oceń artykuł
