Oceń
Poznaj najlepsze przepisy na dania z soczewicy. Co zrobić z tego smacznego warzywa?
Soczewica zalicza się do roślin strączkowych, dlatego posiada bardzo dużo witamin oraz minerałów. Soczewica to źródło białka, a także potasu i kwasu foliowego. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, dlatego przed jej przygotowaniem, należy wybrać odpowiednią dla siebie. Soczewica może okazać się świetnym zastępstwem dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Niestety jest to niepełnowartościowe białko. Warto jednak zaznaczyć, że jest to jedno z najlepszych przyswajalnych przez organizm białek. Gotowana soczewica w 100 g zawiera niemało, bo aż 116 kcal, dlatego nie jest polecana dla osób na diecie. Soczewicę gotuje się przeważnie około 30 minut, tak aby ziarna odpowiednio zmiękły.
Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę
Pasta z soczewicy
Składniki:
- 130 g suchej czerwonej soczewicy,
- 70 g pestek dyni (0,5 szklanki),
- 10 suszonych pomidorów,
- 50 g oliwy,
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
Przygotowanie:
- Pestki dyni należy dokładnie namoczyć.
- Soczewicę przepłukać, a następnie ugotować z przyprawami. Odstawić do ostygnięcia.
- Zmiksować pestki dyni, następnie dodać pomidory, soczewicę, oliwę i zblendować do pasty.
- Podać na kruchym pieczywie.
- Kotlety z marchewki i soczewicy
Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 300 g marchewki,
- 2 cebule,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
- sól do smaku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i dokładnie rozgnieść.
- Na patelnię wylać olej, usmażyć cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę. Dodać marchew utartą na tarce i podsmażyć. Wsypać soczewicę i wlać 2 szklanki bulionu warzywnego.
- Ugotować soczewicę do miękkości.
- Zmieszać ziemniaki z soczewicą, marchewką oraz ziemniakami. Dodać bułkę tartą, doprawić papryką oraz solą.
- Uformować kotlety i obsmażyć na złoty kolor.
Zobacz także: Kuchnia włoska – sprawdzone przepisy na dania z tego rejonu!
Oceń artykuł

