Oceń
Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł wiele zastosowań w kuchni. Smalec z gęsi powszechnie uważany jest za bardzo zdrowy, stosowany jest jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na zmarszczki. Ma również właściwości, które obniżają poziom cholesterolu.
Smalec gęsi jest smalcem, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno najzdrowszy pochodzi z tłuszczu sadełkowego. Smalec z gęsi to podobno świetny sposób na przeziębienie. Jeśli męczy cię katar lub kaszel, połącz smalec gęsi z miodem oraz gorącym mlekiem i wypij przed snem. Smalec jest skuteczny podczas leczenia bólu stawów, bioder lub kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów. Podobno smalec z gęsi obniża również cholesterol we krwi. Niestety nie ma na to naukowych dowodów, które by to potwierdziły.
Smalec z gęsi posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W swoim składzie smalec ma bardzo dużo kwasów oleinowych, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową człowieka. Uwzględnienie smalcu gęsi w diecie może zapobiec miażdżycy.
Smalec gęsi - przepis
- Z gęsi wycina się tłuszcz. Następnie kroi w drobne kawałeczki i umieszcza w garnku z wodą. Całość należy podgrzać.
- Opcjonalnie do smalcu można dodać cebulę lub jabłka. To właśnie one nadadzą wyrazistego smaku oraz aromatu.
- Aby smalec miał odpowiednią konsystencję, należy przechowywać go w lodówce.
Zobacz także: Gęś pieczona to smaczne danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem
Składniki:
- tłuszcz i kawałki skóry z gęsi,
- 6 średnich cebul,
- 3 średnie jabłka,
- 2 łyżki majeranku,
- kawałek suchej kiełbasy
Przygotowanie:
- Tłuszcz i skórkę zmielić maszynką do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić nasionka. Pokroić w kostkę o wielkości, takiej jak kostki cebulki.
- Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na małym ogniu wytopić tłuszcz, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy tłuszcz będzie wytopiony, należy dodać cebulę i jabłko. Cały czas mieszać.
- Kiedy jabłka będą lekko się przypiekać, należy zdjąć garnek z ognia, dosypać majeranek i dodać kiełbasę.
- Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Odstawić smalec do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Smalec gęsi z gruszką
Smalec z gęsi jest nie tylko bardzo smaczny, ale posiada również bardzo dużo pozytywnych wartości, które mają wpływ na nasz organizm. Idealnym dodatkiem do smalcu okaże się gruszka, która posiada wiele witamin i minerałów. Gruszki mają bardzo dużo witaminy C, witaminy A oraz witaminy E.
Składniki:
- 500 ml - smalcu gęsiego,
- 1 - gruszka,
- 4 ząbki - czosnku,
- 1 szczypta - soli
Przygotowanie:
- Podczas pieczenia gęsi wytapia się bardzo dużo tłuszczu.
- Gruszkę i czosnek upiec należy upiec.
- Zmiksować z gęsim smalcem.
- Wstawić do lodówki, aby całość zgęstniała.
Gęsi smalec ze skwarkami
Składniki:
- 1 gęś (tylko tłuszcz),
- 100 g słoniny (do skwarek),
- sól
Przygotowanie:
- Z gęsi wyciąć tłuszcz.
- Tłuszcz należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 150 stopni.
- Trzymać w piekarniku aż tłuszcz zrobić się całkowicie płynny.
- Zlać cały tłuszcz do osobnego naczynia, a jedną łyżeczkę przelać na patelnię.
- Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię.
- Smażyć aż skwarki zrobią się chrupiące.
- Do gęsiego tłuszczu dodać sól oraz skwarki.
- Należy dobrze wymieszać.
- Przelać do kamionkowego naczynia i wstawić do lodówki.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Te produkty mają bardzo duży wpływ na wygląd twojej cery. Zacznij przykładać wagę do tego, co jesz
Oceń artykuł

