Zamknij

Smalec gęsi jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Wypróbuj go w swojej kuchni!

30.10.2018 14:23
smalec z gęsi
fot. Shutterstock

Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł wiele zastosowań w kuchni. Smalec z gęsi powszechnie uważany jest za bardzo zdrowy, stosowany jest jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na zmarszczki. Ma również właściwości, które obniżają poziom cholesterolu.

Smalec gęsi jest smalcem, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno najzdrowszy pochodzi z tłuszczu sadełkowego. Smalec z gęsi to podobno świetny sposób na przeziębienie. Jeśli męczy cię katar lub kaszel, połącz smalec gęsi z miodem oraz gorącym mlekiem i wypij przed snem.  Smalec jest skuteczny podczas leczenia bólu stawów, bioder lub kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów. Podobno smalec z gęsi obniża również cholesterol we krwi. Niestety nie ma na to naukowych dowodów, które by to potwierdziły.

Zobacz także

Smalec z gęsi posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W swoim składzie smalec ma bardzo dużo kwasów oleinowych, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową człowieka. Uwzględnienie smalcu gęsi w diecie może zapobiec miażdżycy.

Smalec gęsi - przepis

  1. Z gęsi wycina się tłuszcz. Następnie kroi w drobne kawałeczki i umieszcza w garnku z wodą. Całość należy podgrzać.
  2. Opcjonalnie do smalcu można dodać cebulę lub jabłka. To właśnie one nadadzą wyrazistego smaku oraz aromatu.
  3. Aby smalec miał odpowiednią konsystencję, należy przechowywać go w lodówce.

Zobacz także: Gęś pieczona to smaczne danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu

Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem

Składniki:

  • tłuszcz i kawałki skóry z gęsi,
  • 6 średnich cebul,
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 łyżki majeranku,
  • kawałek suchej kiełbasy

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz i skórkę zmielić maszynką do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić nasionka. Pokroić w kostkę o wielkości, takiej jak kostki cebulki.
  3. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na małym ogniu wytopić tłuszcz, mieszając od czasu do czasu.
  4. Kiedy tłuszcz będzie wytopiony, należy dodać cebulę i jabłko. Cały czas mieszać.
  5. Kiedy jabłka będą lekko się przypiekać, należy zdjąć garnek z ognia, dosypać majeranek i dodać kiełbasę.
  6. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Odstawić smalec do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Smalec gęsi z gruszką

Smalec z gęsi jest nie tylko bardzo smaczny, ale posiada również bardzo dużo pozytywnych wartości, które mają wpływ na nasz organizm. Idealnym dodatkiem do smalcu okaże się gruszka, która posiada wiele witamin i minerałów. Gruszki mają bardzo dużo witaminy C, witaminy A oraz witaminy E.

Składniki:

  • 500 ml - smalcu gęsiego,
  • 1 - gruszka,
  • 4 ząbki - czosnku,
  • 1 szczypta - soli

Przygotowanie:

  1. Podczas pieczenia gęsi wytapia się bardzo dużo tłuszczu.
  2. Gruszkę i czosnek upiec należy upiec.
  3. Zmiksować z gęsim smalcem.
  4. Wstawić do lodówki, aby całość zgęstniała.

Gęsi smalec ze skwarkami

Składniki:

  • 1 gęś (tylko tłuszcz),
  • 100 g słoniny (do skwarek),
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z gęsi wyciąć tłuszcz.
  2. Tłuszcz należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 150 stopni.
  3. Trzymać w piekarniku aż tłuszcz zrobić się całkowicie płynny.
  4. Zlać cały tłuszcz do osobnego naczynia, a jedną łyżeczkę przelać na patelnię.
  5. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię.
  6. Smażyć aż skwarki zrobią się chrupiące.
  7. Do gęsiego tłuszczu dodać sól oraz skwarki.
  8. Należy dobrze wymieszać.
  9. Przelać do kamionkowego naczynia i wstawić do lodówki.
Zagłosuj

Którą potrawę świąteczną lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Te produkty mają bardzo duży wpływ na wygląd twojej cery. Zacznij przykładać wagę do tego, co jesz