Oceń
Bakłażan to idealne warzywo, które możesz wykorzystać w wielu daniach. Leczo z bakłażanem świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa lub lunchowa. Z nami swoje leczo przygotujesz w mgnieniu oka!
Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!
Leczo z bakłażanem
Ta prosta w przygotowaniu potrawa jest bardzo smaczna i nie wymaga kulinarnych umiejętności. Jeśli lubicie warzywa, ta propozycja powinna być dla was idealna!
Składniki:
- 1 szt bakłażan
- 800 g dynia
- 4 szt topinambur
- 500 g pomidor
- 1 szt papryka
- 1 szt cebula
- 1 łyżeczka oliwa
- 1 sól, pieprz, majeranek, chilli
- 1 łyżeczka natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż w garnku, na oliwie lub oleju nadającym się do smażenia, dorzuć do niej pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy.
- Duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.
- Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
- Dopraw do smaku - ostrą papryką, pieprzem i posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!
Leczo z bakłażanem i kiełbasą
Przepis na leczo z bakłażanem i kiełbasą może przypominać wam leczo węgierskie, tamto jednak nie ma w swoim składzie ani bakłażana, ani tym bardziej kiełbasy. Wypróbuj nasz przepis, który jest smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 duża cebula
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
- Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie, dość krótkie paseczki, bakłażana i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka, a czerwoną papryczkę chilli bardzo drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 5 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
- Następnie dodajemy paprykę. Smażymy dalej około 5 minut, następnie dodajemy bakłażana, czerwoną papryczkę chilli i kiełbasę.
- Po kolejnych 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy około 10 minut.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.
Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!
Leczo z bakłażana z pulpetami
Pomimo tego, że oryginalny przepis zawiera w sobie bakłażan, możesz podmienić go na inne warzywo np. cukinię. Dzięki temu przepis diametralnie nie zmieni smaku, a dla tych, którzy wolą cukinię będzie smaczniejszy.
Składniki:
- czerwona papryka
- zielona papryka
- duża cebula
- marchewka
- 1/2 kg pieczarek
- bakłażan
- przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Na pulpety:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- cebula
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę smażymy i podlewamy wodą.
- Gdy marchewka zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cebulę i pieczarki, a na koniec pokrojonego w kostkę bakłażana. Doprawiamy i zagęszczamy mąką.
- Mięso mielone mieszamy z pokrojoną cebulą i bułką tartą, formujemy małe kulki, które smażymy na oleju. Dodajemy do warzyw i doprawiamy.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł