Oceń
Sernik z truskawkami to idealny pomysł na deser dla każdego łasucha. Do wyboru mamy różne wersje, ale naszą ulubioną jest wersja na zimno z dodatkiem galaretki. Deser ten rozpływa się w ustach i nigdy się nie nudzi. Sprawdź nasz przepis na sernik z truskawkami. Nawet jeśli nie jesteś kulinarną specjalistką, zrobisz go z łatwością.
Sezon truskawkowy to czas, kiedy wiele z nas eksperymentuje w kuchni z deserami z dodatkiem tych pysznych owoców. My szczególnie polecamy sernik z truskawkami na zimno. Jest lekki, łatwy do przygotowania i ma wyborny smak!
Sernik z truskawkami - składniki
Aby przygotować sernik z truskawkami, będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 opakowania biszkoptów (ok. 100g)
- 0,5 kg truskawek
- 1 galaretki truskawkowej
- 2 łyżek żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
- 1/2 szklanki mleka
- 130 g śmietanki 30%
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- pół szklanki cukru pudru lub ksylitolu
Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis
Sernik z truskawkami - sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania galaretki. Zrób ją zgodnie z instrukcją napisaną na opakowaniu, jednak odejmij 50ml wody. Następnie umyj truskawki i oderwij z nich zielone końce.
Na dnie tortownicy połóż papier do pieczenia i poukładaj na niej biszkopty. Później zagotuj mleko, odstaw je z ognia, wsyp do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj do niego śmietankę 30%, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj wszystko.
Do ciepłej żelatyny dodaj masę serową (2 łyżki) i wymieszaj. Następnie dodaj kilka następnych łyżek masy serowej, cały czas mieszając. Wszystko włóż do sera, który został w misce.
Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo!
Dodaj do powstałej masy 2/3 truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki, włóż je bezpośrednio na biszkopty i odłóż do lodówki na 40 minut.
Wyjmij sernik z lodówki, włóż do niego pozostałe truskawki. Na koniec wylej galaretkę i wstaw całość do lodówki. Gdy sernik z truskawkami stężeje, będzie gotowy do jedzenia.
Masz ochotę na inne dania z dodatkiem truskawek. Wypróbuj knedle z truskawkami, kompot z truskawek i makaron z truskawkami z naszych przepisów.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł

