Oceń
Sernik to tradycyjne ciasto, które często gości na stołach w polskich domach. Nie wyobrażamy sobie bez niego różnych świąt, jednak czasami już mamy dość tych tradycyjnych deserów. Co zrobić w takiej sytuacji? Okazuje się, że równie pyszny, a do tego o wiele delikatniejszy sernik otrzymamy, robiąc go z serka mascarpone. Ten ser włoskiego pochodzenia ma delikatnie słodkawy smak, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako baza do deserów. Podpowiadamy trzy odsłony sernika z mascarpone.
Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone
Serek mascarpone – pochodzenie
Jak już wspomniałam, serek mascarpone pochodzi z Włoch. Ale skąd dokładnie i jakie tak naprawdę jest jego przeznaczenie?
Okazuje się, że historia serka mascarpone sięga aż XVI wieku. Pewien rolnik z Lombardii przedstawił wówczas światu pyszny, delikatny, kremowy ser swojego wyrobu. Produkt zyskał na popularności, a Włosi do tego stopnia go pokochali, że rząd postanowił oznaczyć go etykietą tradycyjnego produktu lokalnego.
Dziś serek mascarpone ma wiele zastosowań, ale największą popularnością cieszy się oczywiście w Lombardii. Mieszkańcy tego regionu chętnie wykorzystują mascarpone do stworzenia pikantnego sosu z dodatkiem anchois i musztardy. We Włoszech najpopularniejsze jest jednak jego jedno zastosowanie.
Mowa oczywiście o pysznym, włoskim deserze, znanym już na cały świat. Tiramisu, bo o nim mowa, robi się oczywiście z dodatkiem serka mascarpone. A my dziś podpowiemy wam pomysły na nieco inny, bardziej polski deser – sernik z mascarpone.
Zobacz także: 4 sposoby na zachwycający tort truskawkowy! Na urodziny i nie tylko
Sernik z mascarpone – klasyka w nowoczesnym wydaniu
Jeżeli chcesz, żeby klasyczny sernik był delikatny i puszysty, warto, żebyś dodał do niego właśnie serek mascarpone. Dzięki temu zaskoczysz wszystkich oryginalnym smakiem tego klasycznego wypieku.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik
- 250 serka mascarpone
- 4 jajka
- 150 g cukru
- Laska wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Gotowy sernik można polać czekoladą i posypać świeżymi owocami.
Zobacz także: Kinder country to ciasto, które szybko stworzysz bez pieczenia. Wybierzesz oryginalny przepis, czy fit?
Sernik z białą czekoladą i mascarpone
A gdyby tak przyrządzić sernik bez pieczenia? Ten na bazie herbatników z serkiem mascarpone i białą czekoladą to przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser.
Składniki:
- Dwa duże opakowania herbatników maślanych
- 50 g masła
- 2 tabliczki białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny (i pół łyżeczki do malin)
- 200 g malin mrożonych lub świeżych
- 120 g cukru
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypujemy do małego rondelka, zalewamy odrobinę wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Herbatniki dokładnie kruszymy, masło rozpuszczamy i wszystko razem mieszamy w misce, aż powstanie lepkie ciasto. Blachę wypełniamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy właśnie przygotowaną masę z herbatników.
Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem. Osobno miksujemy śmietankę na sztywną masę. Stopniowo dodajemy ją do mascarpone, delikatnie mieszając, aż połączymy całość w jednolity krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wlewamy do masy śmietankowej, cały czas delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuszczamy i też wlewamy do masy. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż powstanie z nich mus. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Na końcu dodajemy pół łyżeczki żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną masę potem wykładamy na ciasto i razem odstawiamy jeszcze na 2 godziny do lodówki.
Zobacz także: 3 przepisy na sernik z jagodami! Na który się skusisz?
Sernik na zimno z mascarpone i galaretką
Na koniec klasyka wśród serników na zimno, czyli sernik z serkiem mascarpone, truskawkami i galaretką. Idealny na ciepłe dni!
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych
- 50 g masła
- 500 g serka homogenizowanego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek (opcjonalnie mogą być maliny, borówki lub brzoskwinie)
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie – według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.
Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z roztopionym masłem, aż powstanie lepkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód przygotowanym ciastem.
Żelatynę zalewamy w rondelki wodą i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie mascarpone mieszamy z serkami homogenizowanymi i cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy w osobnej misce na sztywną masę. Stopniowo dodajemy ją do serków, cały czas delikatnie mieszając, aż powstanie gładka masa.
Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie wlewamy do masy. Całość wylewamy na przygotowane z herbatników ciasto i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy już zgęstnieje, układamy na wierzchu koronę z truskawek i po całości wylewamy galaretkę.
Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł