Zamknij

Sałatka szwedzka - najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Katarzyna Leszczyńska
28.05.2018
Aktualizacja: 29.01.2020 14:22
Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych, marchewki, cebuli i papryki zamknięta w słoiku
fot. Shutterstock.com

Sałatka szwedzka to najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. To prosta w wykonaniu, prawdziwa bomba witaminowa, zamknięta w słoiku!

Sałatki zazwyczaj kojarzą nam się z nowalijkami. Najlepsze są te przygotowane ze świeżych warzyw, z dodatkiem delikatnego dressingu. A co w zimie, gdy nie ma nowalijek? Okazuje się, że w sezonie ogórkowym możemy przygotować pyszną sałatkę, która zapasteryzowana poczeka do sezonu jesienno-zimowego, a my wówczas będziemy cieszyć się pyszną bombą witaminową.

Zobacz także: Pikle z ogórków to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Prosty przepis na pikle z curry i chili

Sałatka szwedzka to nowalijki zamknięte szczelnie w słoiku, których pysznym smakiem możemy cieszyć się nawet zimą! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również sama w formie przekąski. A składa się z prostych składników. Przepis na nią jest naprawdę banalny! Koniecznie musicie go wypróbować. Uwierzcie, że warto – dla niezwykłych przeżyć smakowych, ale przede wszystkim zdrowia.

Sałatka szwedzka to prawdziwa bomba witaminowa

Sałatka szwedzka to bardzo popularna sałatka z ogórków. To nie tylko ogórki konserwowe. To przede wszystkim również inne składniki, które są bogate w witaminy. Dlaczego zatem warto przygotować w sezonie ogórkowym sałatkę szwedzką? Ponieważ ma wiele cennych dla ludzkiego organizmu właściwości. Każdy jej składnik odpowiada za co innego.

Ogórki:

  • Nawadniają organizm.
  • Nawilżają skórę.
  • Nadają cerze elastyczności i młodego wyglądu.
  • Przyspieszają metabolizm.
  • Wspomagają układ pokarmowy.
  • Usuwają nadmiar wody z organizmu.
  • Zmniejszają opuchliznę.
  • Korzystnie działają na nerki i układ moczowy.
  • Są bogatym źródłem witaminy C.
  • Są bogatym źródłem błonnika.
  • Mają mało kalorii zatem doskonale sprawdzą się podczas diet odchudzających. Najpopularniejszą dietą odchudzającą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.

Marchewka:

  • Jest skarbnicą beta-karotenu.
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.
  • Przyspiesza zdrową opaleniznę.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
  • Wzmacnia odporność.
  • Opóźnia powstawanie zmarszczek.
  • Doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Zapobiega chorobie wieńcowej i miażdżycy.
  • Ma niski indeks glikemiczny (w surowej postaci).

Cebula:

  • Bogate źródło witaminy C.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Zapobiega nadciśnieniu.
  • Zapobiega zakrzepom.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Wspomaga trawienie.
  • Poprawia funkcjonowanie wątroby, więc doskonale sprawdzi się w leczeniu syndromu dnia poprzedniego.
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Niektórzy do sałatki szwedzkiej dodają też paprykę. Papryka:

  • Ma dużo witaminy C i beta-karotenu.
  • Ma dużo potasu i wapnia.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Chroni przed chorobami krążenia.
  • Spowalnia starzenie się organizmu.
  • Pomaga w walce z nerwobólami.
  • Wspomaga trawienie.
  • Wspomaga układ odpornościowy.
  • Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Jak widzicie zatem, sałatka szwedzka to prawdziwa bomba witaminowa. Właściwości dodaje jej również bogata w witaminy zalewa. Śmiało można stosować ją podczas diet odchudzających, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Najpopularniejszą dietą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej, podczas której można przygotować naprawdę wiele smacznych potraw bogatych w witaminy.

Sałatka szwedzka – przepis

Sałatka szwedzka to słodko-kwaśna sałatka, która jest doskonałym dodatkiem do mięs, ale nie tylko. Można ją również jeść samemu. W dodatku jest prosta w przygotowaniu. Podstawą w niej jest oczywiście zalewa. Żeby ją przygotować potrzebujemy na 3 kg ogórków: 2 szklankę octu 10%, 2 szklanki cukru, 3 szklanki wody, 1 łyżkę soli. Wszystko razem gotujemy. Po zagotowaniu zalewamy włożone do słoików składniki.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżeczka białej gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do słoików. Do tego dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej, gorącą zalewą i pasteryzujemy.

Pasteryzowanie słoików

Słoiki z przetworami dokładnie zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka. Wlewamy wodę i gotujemy. Gdy doprowadzimy wodę do wrzenia, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Potem wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem. Gdy ostygną bez problemu będzie można je przechować do zimy!

Zagłosuj

Jakie ogórki lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie składniki utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska