Oceń
Owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. To w nich znajdziemy wiele witamin oraz cennych minerałów. Można z nich szybko przygotować pyszną przekąskę, między innymi: sałatkę owocową. Jeśli chcesz, aby twoja danie była niskokaloryczne, koniecznie sięgaj po owoce z niskim indeksem glikemicznym, np. grejpfruta. Koniecznie już dziś wypróbuj jeden z naszych trzech przepisów na pyszne sałatki owocowe!
Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań
Sałatka z awokado oraz jogurtem
Składniki, których potrzebujesz:
- pomarańcza,
- grejpfrut,
- awokado,
- sałata masłowa (kilka liści),
- jogurt naturalny,
- serek homogenizowany,
- sok z cytryny,
- kilka łyżek wody z cytryny.
Przygotowanie:
Umyj sałatkę i porwij jej liście. Następnie obierz wszystkie owoce cytrusowe i pokrój je w małe kawałeczki.
Kolejny krok to obranie awokado i pokrojenie go w plasterki. Pamiętaj, aby przed dodaniem ich do sałatki pokropić sokiem z cytryny.
Na koniec wymieszaj jogurt z serkiem homogenizowanym. Powstały produkt mleczny polec po owocach. Smacznego!
Jeśli chcesz, aby twoja sałatka owocowa była bardziej pożywna, możesz do niej dodać suszone daktyle oraz orzechy.
Sałatka morelowa z dodatkiem miodu
Składniki, których potrzebujesz:
- 600 gram moreli (mogą być z puszki)
- 40 gram migdałów,
- 40 gram rodzynek,
- Sok z połówki cytryny,
- Miód (najlepiej płynny),
- Jeden gęsty jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Na początku dokładnie wymieszaj jogurt naturalny z miodem i odstaw do lodówki. Następnie kroimy migdały na mniejsze kawałki i prażymy na patelni. Bez dodatku tłuszczu!
Morele kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do nich rodzynki oraz migdały. Wyjmujemy jogurt z miodem i mieszamy z owocami. Całość skraplamy sokiem z cytryny. Smacznego!
Tradycyjna sałatka owocowa: przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Ciemne winogrona (około 35 dekagramów),
- Kilka plastrów ananasa (może być z puszki),
- Około 50 dekagramów brzoskwini (mogą być z puszki),
- Cztery kiwi,
- Dwie pomarańcze,
- Sok z połówki cytryny.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj winogrona i oderwij je od łodyżek. Możesz je przekroić na pół i wyjąć pestki – jeśli ci one nie przeszkadzają, od razu wrzuć owoce do salaterki. Jeśli zdecydowałeś się na brzoskwinie i ananasa z puszki, najpierw musisz je odsączyć, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki.
Kolejny krok do obranie kiwi oraz pomarańczy. Kiwi oraz pomarańcz pokrój w cienki plasterki lub kawałeczki. Z drugiego cytrusa oraz cytryny wyciśnij sos i polej nim wszystkie owoce w salaterce. Całość odstaw do lodówki na około pół godziny. Smacznego!
Zobacz także: Kto z nas nie uwielbia surówki colesław? Podajemy przepis na ten pyszny dodatek
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.
Oceń artykuł