Oceń
Sałatka nicejska to bardzo popularne danie. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną sałatkę nicejską.
Sałatka nicejska to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Ta popularna przystawka doczekała się wielu wersji. Podstawowe składniki tego dania to jajka ugotowane na twardo i tuńczyk. Sposób przygotowania i dodatki mogą się znacznie różnić od siebie. Każdy ma w końcu inne smaki. Niektóre osoby do sałatki nicejskiej dodają kapary, paprykę lub karczochy. Popularna robi się także wersja sałatki nicejskiej z dodatkiem fasolki szparagowej lub ziemniaków. Koniecznie sprawdź, nasz przepis na sałatkę nicejską i wypróbuj je już dziś.
Zobacz także: Sprawdź nasze 2 przepisy na sałatkę z wędzonym kurczakiem. Są łatwe w przygotowaniu
Sałatka nicejska: przepis
Koniecznie wypróbuj tego przepisu! Nie jest on skomplikowany i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Składniki, których potrzebujesz:
- Tuńczyk (około 170 gram),
- Trzy pomidory,
- Trzy jajka ugotowane na twardo,
- Jedna główka sałaty rzymskiej,
- Jedna czerwona cebula,
- Oliwki czarne (około 100 gram),
- Szczypta soli i pieprzu.
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania sosu:
- Ząbek czosnku,
- Oliwka z oliwek (około 50 mililitrów),
- Jedna łyżka octu winnego,
- Jedna łyżka musztardy,
- Dwie łyżki soku z cytryny,
- Szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Na początku wstaw jajka go ugotowania na twardo (około 6-7 minut). Po ugotowaniu opłucz je w zimnej wodzie i obierz ze skorupki.
W trakcie gotowania jajek, możesz przygotować sos. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że musi powstać gładka i płynna konsystencja.
Następnie obierz cebulę i ją pokrój w tzw. piórka. Podobnie zrób z pomidorami. Jeśli chcesz w przepisie użyć pomidorków koktajlowych, wystarczy, że przekroisz je na pół.
Dokładnie umyj liście sałaty rzymskiej i je wysusz. Suche porwij na małe kawałki i połóż na talerz lub do salaterki.
Na liście sałaty połóż pokrojone w ćwiartki jajka, pomidory, cebulę. Dodaj to tego oliwki i odsączonego tuńczyka.
Całość polewamy wcześniej przygotowany sosem. Na koniec możemy dodać także szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!
Zobacz także: Lubisz kalafior? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatki z tym warzywem
Oceń artykuł

