Oceń
Sałatka meksykańska jest bardzo pyszna. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatkę meksykańską.
Sałatka meksykańska świetnie się sprawdzi jako przekąska na imprezę. Może być też smacznym dodatkiem do obiadu lub pomysłem na kolację. To danie jest proste w przygotowaniu i składa się z nieskomplikowanych składników. To właśnie takie sałatki lubimy najbardziej. Sałatkę meksykańską możesz przygotować w sposób tradycyjny lub nowoczesny! Już dziś wypróbuj nasze przepisy na sałatkę meksykańską!
Zobacz także: Lubisz kalafior? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatki z tym warzywem
Sałatka meksykańska z piersią z kurczaka – przepis
Ta sałatka posmakuje także tym, którzy nie są zakochani w kuchni meksykańskiego. Koniecznie wypróbuj tego przepisu:
Składniki, których potrzebujesz:
- Dwie piersi z kurczaka,
- Jedna puszka kukurydzy,
- Jedna puszka czerwonej fasoli,
- Czerwona papryka,
- Por,
- Odrobina oleju (do usmażenia piersi z kurczaka),
- Przyprawy do kurczaka (według uznania, zalecamy jednak wybrać coś ostrego).
Składniki, których potrzebujesz do sosu:
- Majonez (trzy łyżki),
- Ketchup (trzy łyżki),
- Szczypta soli oraz pieprzy.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, które posypujemy wybraną przyprawą i smażymy na patelni. Po usmażeniu zaleca się, aby mięso położyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Odsącz kukurydzę oraz fasolę na sitku i wrzuć je do miski. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie pokrój pora w cienkie paseczki.
Kolejny krok to przygotowanie sosu – wystarczy, że zmieszasz je ze sobą i odpowiednio przyprawisz. Wymieszaj go ze składnikami z miski.
Całość przełóż do czystej salaterki. Smacznego!
Sałatka meksykańska wegetariańska – przepis
Sałatkę meksykańską możemy przygotować także w wersji meksykańskiej. Jeśli szukasz bezmięsnej przekąski, koniecznie skuś się na tę wersje sałatki.
Składniki, których potrzebujesz:
- Pól czerwonej papryki,
- Jeden por,
- Żółty ser (około 200 gram),
- Puszka ananasa,
- Puszka czerwonej fasoli,
- Pół puszki kukurydzy,
- Trzy łyżki majonezu,
- Szczypta pieprzu oraz soli,
- Ostra papryka (do smaku),
- Natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji).
Przygotowanie:
Dokładnie umyj pora, paprykę oraz natkę pietruszki. Pora przekrój wzdłuż (na pół), a następnie zrób to raz jeszcze. Na koniec pokrój to w poprzek (na małe kawałeczki). Pokrojone warzywo przerzuć do sitka polej wrzącą wodą z czajnika.
Na tym samym sitku możesz odsączyć kukurydzę i przełóż ją razem z porem do większej miski. Do tych warzyw dorzuć pokrojonego ananasa.
Na sitko (podobnie jak kukurydze) wrzuć czerwoną fasole. Pamiętaj, aby przepłukać ją bieżącą wodą. Po odsączeniu dodaj do miski.
Do miski dodajemy także pokrojony w kosteczkę ser żółty oraz paprykę. Do całości dodajemy majonez. I doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do czystej salaterki. Możesz ozdobić ją natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także: Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na sałatki z cukinią. Są przepyszne!
Oceń artykuł