Zamknij

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą lub twarożkiem. Musicie ich spróbować!

10.03.2020
Aktualizacja: 10.03.2020 15:04
drożdżowe rogaliki przepis
fot. Shutterstock

Wypróbujcie prosty przepis na drożdżowe rogaliki z marmoladą lub twarożkiem. Przepis na ten słodki przepis jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Sprawdźcie, jak przygotować rogaliki z marmoladą krok po kroku.

Drożdżowe rogaliki są bardzo smaczne i można przygotować je szybko i z łatwo dostępnych składników. Rogaliki drożdżowe można wykonać z dodatkiem masłem lub serem, dżemem lub marmoladą wieloowocową.

Sprawdźcie, jak wykonać ten smaczny i pożywny deser.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - szybki przepis

  • Ten prosty przepis nie zajmie wam więcej niż godzinę. Receptura na rogaliki drożdżowe z marmoladą znana jest od wielu pokoleń, jednak to poniższy przepis uznany jest za jeden z lepszych.

Składniki:

  • 50 g drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • mąka ok. 1 kg,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • słoiczek marmolady,
  • jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać szklankę mąki. Rozdrobnić drożdże w ciepłym mleku oraz dodać trzy łyżki cukru. Połączyć drożdże i mleko z mąką, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodać do niego resztę składników. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie dodać do niego odrobinę mąki i wyrobić rękoma.
  3. Ciasto podzielić na cztery części, każdą z nich dokładnie wywałkować. Pociąć na trójkąty, nałożyć marmoladę i zwinąć w małe rogaliki.
  4. Rogaliki ułożyć na blaszce do pieczenia i zostawić na 15 min, aby zwiększyły trochę swoją objętość. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200C przez 20 minut.

Rogaliki drożdżowe z twarogiem - przepis

  • Te smaczne rogaliki świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Drożdżowe rogaliki są również bardzo smacznym dodatkiem do kawy. Taką zdrową przekąskę zrobisz w bardzo krótkim czasie, sprawdź, jak je przygotować. Drożdżowe rogaliki z białym twarogiem i cukrem pudrem okażą się prawdziwym hitem w każdym domu.

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej tortowej,
  • 10 g drożdży suchych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 75 g cukru,
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • 2 żółtka,
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić, na sam koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, aby było miękkie i jednolite.
  2. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjść i podzielić na sześć mniejszych kawałków. Każdą część rozwałkować na prostokąt, ostrym nożem powycinać małe trójkąty.
  5. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego.
  6. Zawijać ciasto od podstawy w kierunku wierzchołka.
  7. Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce zachowując duże odległości.
  8. Piec w temperaturze 190C przez około 15 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wypróbujesz nasze przepisy na smaczne rogaliki?

Zobacz także: Sprawdzony przepis na ciasto Rafaello. Teraz szybko zrobisz je w domu

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?