Zamknij
Racuchy świąteczne
fot. Shutterstock

Uwielbiasz racuchy w każdej odsłonie? Te z dodatkiem suszonych śliwek idealnie sprawdzą się na śniadanie w świąteczny poranek. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.

Racuchy to idealna opcja na śniadanie. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu i możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale smakują z dodatkiem bananów lub jabłek. Dziś zdradzimy ci przepis na ich świąteczną wersję z suszonymi śliwkami. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością cię zachwycą.

Racuchy z suszonymi śliwkami – łatwy przepis

Racuchy z dodatkiem suszonych śliwek zrobisz błyskawicznie. To znakomita propozycja dla małych i dużych łasuchów. Aby placki były bardziej puszyste, możesz dodać do nich odrobinę wody gazowanej. Połączenie delikatnego ciasta i aromatycznych owoców stanowi w tym przypadku unikalną kombinację smaków, której trudno się oprzeć.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
250 g mąki
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
30 dag suszonych węgierek bez pestek
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wody gazowanej
olej

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy jogurt naturalny.
  2. Dodajemy do niego pozostałe składniki i wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Racuchy z suszonymi śliwkami – jak je serwować?

Placki z dodatkiem suszonych śliwek znakomicie smakują jako samodzielne danie. Aby ładniej wyglądały na talerzu, możesz polać je odrobiną miodu lub posypać orzechami włoskimi. Takie danie doskonale smakuje w zestawieniu z ciepłym mlekiem lub gorącą czekoladą. A w jakiej wersji wy lubicie je najbardziej?