Oceń
Uwielbiasz racuchy w każdej odsłonie? Te z dodatkiem suszonych śliwek idealnie sprawdzą się na śniadanie w świąteczny poranek. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.
Racuchy to idealna opcja na śniadanie. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu i możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale smakują z dodatkiem bananów lub jabłek. Dziś zdradzimy ci przepis na ich świąteczną wersję z suszonymi śliwkami. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością cię zachwycą.
Racuchy z suszonymi śliwkami – łatwy przepis
Racuchy z dodatkiem suszonych śliwek zrobisz błyskawicznie. To znakomita propozycja dla małych i dużych łasuchów. Aby placki były bardziej puszyste, możesz dodać do nich odrobinę wody gazowanej. Połączenie delikatnego ciasta i aromatycznych owoców stanowi w tym przypadku unikalną kombinację smaków, której trudno się oprzeć.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g mąki |
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego |
30 dag suszonych węgierek bez pestek |
2 łyżeczki cukru |
1 łyżeczka cukru waniliowego |
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
50 ml wody gazowanej |
olej |
Sposób przygotowania
- Do miski wlewamy jogurt naturalny.
- Dodajemy do niego pozostałe składniki i wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Racuchy z suszonymi śliwkami – jak je serwować?
Placki z dodatkiem suszonych śliwek znakomicie smakują jako samodzielne danie. Aby ładniej wyglądały na talerzu, możesz polać je odrobiną miodu lub posypać orzechami włoskimi. Takie danie doskonale smakuje w zestawieniu z ciepłym mlekiem lub gorącą czekoladą. A w jakiej wersji wy lubicie je najbardziej?
Ocen artykuł