Zamknij
Racuchy z gruszką
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na śniadanie? Te apetyczne racuchy z gruszką są niezwykle puszyste i delikatne. Sięgnij po ten przepis.

Jesienne poranki bywają trudne, ale smakowite śniadanie szybko postawi cię na nogi i wprowadzi w doskonały nastrój. Do jego przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Dziś zdradzimy ci prosty przepis na racuchy z dodatkiem gruszki, które przyrządzisz bez problemu nawet bez większego doświadczenia kulinarnego.

Racuchy z gruszką - łatwa receptura

Racuchy z gruszką to idealny pomysł na szybki, rodzinny posiłek. Możesz przyrządzić je na bazie jogurtu naturalnego, kefiru albo maślanki. Aby były miękkie i puszyste, warto dodać do ciasta trochę wody gazowanej oraz proszek do pieczenia. Poza tym smak placów możemy wzbogacić szczyptą cynamonu.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 ml jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
0,5 łyżeczki cynamonu
1 gruszka
4 łyżeczki ksylitolu
50 ml wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon.
  3. Wlewamy do tego jogurt naturalny i jajko.
  4. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Dodajemy startą gruszkę i wszystko mieszamy.
  6. Placki smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem oleju, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Racuchy z gruszką - sposób podania

Racuchy w takim wydaniu to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Idealnie komponują się z miodem, syropem klonowym lub owocową konfiturą. Jeżeli lubisz słodsze smaki, możesz również pospać je cukrem pudrem albo polać ciemną czekoladą. Do dekoracji warto wykorzystać też migdały i orzechy włoskie.

Zobacz także: Jak wykorzystać skórki gruszek? Oto sprawdzony sposób

loader