Zamknij

Przetwory z wiśni - szybkie przepisy, które odmienia Twoją spiżarnie

29.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:05
Przetwory z wiśni - szybkie przepisy, które odmienia Twoją spiżarnie
fot. Shutterstock

Sezon na wiśnie trwa zdecydowanie za krótko. Wiśnia to mały owoc pestkowy, który należy do rodziny różowatych tak jak morele, brzoskwinie i śliwki i migdały, są często uważane za owoce "deserowe" do wykorzystania w ciastach lub czasem jako dodatek do koktajli. Rozróżnić można dwa typy wiśni: słodkie i kwaśne. Wiele osób woli słodszą siostrę wiśni - czereśnie ale choć ich cechy są bardzo podobne, wiśnia jest dużo lepsza. Sprawdź proste przepisy na przetwory z wiśni, które odmienią Twoją spiżarnie!

Przetwory z wiśni to jeden z ulubionych oraz najpopularniejszy rodzaj przetworów owocowych, mimo że ma też swoich przeciwników ze względu na to, że wiśnie w przeciwieństwie do innych owoców posiadają  pestki, co sprawia, że owoce przed ugotowaniem należy wydrylować, czynność ta nie jest lubiana przez wszystkich. Co ważne, własna produkcja przetworów jest bardzo opłacalna – słoiczek kupnej konfitury o jakości porównywalnej z taką domową zwykle będzie kosztował nawet dwa razy więcej. Warto więc wykorzystać sezon na wiśnie i zatrzymać ich smak na cały rok przygotowując pyszne przetwory z wiśni, takie jak: dżemy, konfitury, czy soki! Na tę okazję przygotowaliśmy 3 proste przepisy na przetwory z wiśni! Zainspiruj się i wypróbuj któryś z nich!

 

Właściwości wiśni

 

Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody, dlatego też polecane są na letnie upały. Pozostałe 18 proc. to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. To dzięki nim mają właściwości antynowotworowe, spowalniają procesy starzenia się komórek. Badania dowodzą również, że częste jedzenie wiśni może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi i może wpłynąć na zmniejszenie ilość tłuszczu brzusznego, który jest przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego i bardzo często pojawia się u osób wykonujących pracę siedzącą oraz u mężczyzn. Duża zawartość potasu oraz witaminy C pomaga dbać o kondycję serca, a melatonina w nich zawarta ułatwia zasypianie. Wiśnie są niskokaloryczne, więc świetnie nadają się na lekką przekąskę.

 

Wiśnie - kiedy najlepiej je zbierać, i jak przechowywać?

 

Sezon na wiśnie tak jak już wspomniałam trwa zdecydowanie za krótko, bo tylko miesiąc. Najlepszym miesiącem jest lipiec, bowiem to właśnie wtedy dojrzewają i należy je zebrać, zanim zrobią się zbyt miękkie.
Pamiętaj, że owoce, które spadły z drzewa na ziemie niestety nie nadają się do przetworzenia ponieważ mogły zostać zaatakowane przez szkodniki.
Wiśnie można zarówno ususzyć jak i mrozić, można je jeść też po różnych przeróbkach kulinarnych jako przetwory domowe, jako: kompoty do słoików, mus z wiśni , konfitura czy dżem do naleśników, idealnie nadają się także do licznych napojów. Każdy miłośnik tych soczystych owoców znajdzie coś dla siebie.

 

Przetwory z wiśni - przepisy

 

Sok z wiśni - składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 800 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sok z wiśni - przygotowanie:

Wiśnie dokładnie umyj, usuń pestki i przełóż do dużego naczynia. Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny, zostaw na około 2 godziny, aby puściły sok. Następnie całość gotuj około 30 minut. Jeszcze gorący sok wiśniowy przelej do wyparzonych słoików bądź przelej do butelek. Pasteryzuj około 15 min.

 

Przeczytaj również: Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z wiśni

 

Wiśnie w alkoholu - składniki:

  • 0,7 kg szklanki drylowanych wiśni
  • 0,7 l wódki lub białego rumu
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska cynamonu lub laska wanilii

Wiśnie w alkoholu - przygotowanie:

Wiśnie przerzuć do wyparzonego słoika, zasyp cukrem i zalej alkoholem. Do całości dodaj laskę cynamonu bądź ziarna wanilii. Słoik z wiśniami umieszczamy w piwnicy i potrząsamy nim co kilka dni.

 

Zobacz także: Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

 

Frużelina wiśniowa - składniki:

  • 1,5 kg drylowanych wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki wody
  • 4  łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina wiśniowa - przygotowanie:

Wiśnie wraz z sokiem umieść w naczyniu. Dodaj cukier, wodę i sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. W 1/2 szklanki wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, następnie dodaj do wiśni cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj kolejne 10 minut. Jeszcze gorąca frużelinę rozlej do wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Zobacz także: Przetwory z winogron - wypróbuj aromatyczne i szybkie przepisy!