Zamknij

Przetwory z winogron - wypróbuj aromatyczne i szybkie przepisy!

28.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:05

Przetwory z winogron robi się wczesną jesienią, gdy dorodne kiście winogron dojrzeją już na krzaku. Zwykle jest ich tak dużo, że trudno je wszystkie zjeść, dlatego zrobienie z nich soku jest bardzo dobrym pomysłem.

Przetwory z winogron - wypróbuj aromatyczne i szybkie przepisy!
fot. Shutterstock

Winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić pyszne przetwory z winogron na zimę. Możemy je robić zarówno z jasnych winogron, mogą stanowić uniwersalną przekąskę na różne okazję zarówno dla rodziny jak i na duże przyjęcia. W sklepach przez cały rok możemy kupować winogrona sprowadzane z zagranicy. Warto jednak wykorzystać sezon na polskie winogrona i zatrzymać ich smak na cały rok przygotowując pyszne przetwory z winogron, takie jak: dżemy, konfitury, czy soki! Na tę okazję przygotowaliśmy 3 proste przepisy na przetwory z winogron! Zainspiruj się i wypróbuj któryś z nich!

 

Właściwości winogrona

 

Winogrona charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, ponieważ zawierają wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Winogrona są bogate w białko, węglowodany, błonnik, cukry, kwasy owocowe (winowy, cytrynowy, jabłkowy) – to cenne, choć nie najcenniejsze substancje zawarte w winogronach. Najważniejsze  są związki fenolowe które wpływają pozytywnie na pracę układu krążenia, wzmacniają serce, odmładzają skórę, chronią przed zmianami nowotworowymi.

 

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogoron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

 

Przepisy na przetwory z winogron

 

1. Sok z winogron

Składniki na sok z winogron:

  • 5 kg winogron
  • 1/2 kg cukru

Sok z winogron - przygotowanie:

Owoce dokładnie umyj, wysusz oddziel owoce od gałęzi. Winogrono zalej wodą, dodaj cukier i czekaj aż puści sok. Sok z winogron przecedź, owoce przetrzyj przez sito, odrzucając skórki i pestki. Całość należy podgrzać i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gorący przelelej do słoików bądź do butelek oraz pasteryzuj około 10 min.

 

Zobacz też: 3 pomysły na kompot z winogron. Przepis jest prostszy, niż myślisz!

 

2. Dżem z winogron

Składniki na dżem z winogron:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  •  50 ml soku z cytryny

Dżem z winogron - przygotowanie:

Winogrona umyj i oddziel owoce od gałęzi. Przełóż je do garnka, zasyp cukrem i odczekaj aż puszczą sok - ok. 3 godziny. Następnie całość gotuj, doprowadzając do wrzenia, gdy cukier się rozpuści gotuj dodatkowo 10 minut mieszając co jakiś czas. Rozmiękczone owoce przetrzyj przez sito pozbywając się pestek oraz skóry. Kolejno gotuj mus na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny i gotuj kolejne 15 minut. Gorący drzem przekłóż do przygotowanych słoików. Pasteryzuj około 10 minut.

 

Zobacz także: 4 sprawdzone przepisy na muffinki z winogronami. Spróbuj! 

 

3. Kompot z winogron

Składniki na kompot z winogron:

  • 2,5 kg winogron
  • 1,5 litra wody
  • 400 g cukru

Kompot z winogron - przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i cukier. Następnie mieszankę wody i cukru zacznij gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w gorącej wodzie. Zwiększ moc palnika i doprowadź lekki syrop cukrowy do wrzenia. Wrzący syrop ostrożnie przelewaj do słoików. Zostaw 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach. Owoce powinny być całkowicie zalane syropem. Pasteryzuj około 30 min.

 

Smacznego!