Zamknij

Przetwory z malin - sprawdzone przepisy!

28.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:06

Maliny są jednymi z najsmaczniejszych owoców. Smakują wyśmienicie zarówno na surowo, jak i w postaci przeróżnych przetworów. Mimo, że nie są tak popularne jak dżemy truskawkowe, czy konfitura z wiśni, to należy pamiętać, że oprócz tego, że są smaczne, posiadają również właściwości prozdrowotne.  Oto najlepsze przepisy na przetwory z malin!

Przetwory z malin - sprawdzone przepisy!
fot. Shutterstock

Przetwory z malin to jeden z ulubionych oraz najpopularniejszy rodzaj przetworów owocowych, mimo że ma też swoich przeciwników ze względu na to, że maliny posiadają w przeciwieństwie do innych owoców sporo pestek, co sprawia, że przetwory z malin – szczególnie dżemy czy konfitury nie są lubiane przez wszystkich. Co ważne, własna produkcja konfitur jest całkiem opłacalna – słoiczek kupnej konfitury o jakości porównywalnej z taką domową zwykle będzie kosztował nawet dwa razy więcej.Idealna konfitura malinowa powinna być bardzo owocowa, z wyczuwalnymi kawałkami malin. Przygotowana z najlepszej jakości, idealnie dojrzałych owoców.

 

Zebraliśmy kilka najlepszych pomysłów na przetwory z malin. Konfitura czy malinowy dżem pasują do kanapek, naleśników. Syrop smaczny dodatek do herbaty. Warto więc zamknąć maliny w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok!

 

Wartości odżywcze malin

 

Owoce malin mają jedną z najniższych zawartości cukru, zaledwie 6%. Tyle samo, bo również 6%, zawierają błonnika. Przy czym ta wartość jest bardzo wysoka jak na owoce. Ponadto odnajdziecie w malinach kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także salicylowy (roślinny odpowiednik aspiryny). Wielką przewagą malin nad innymi owocami jest bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem. Owoc ten powoduje obniżenie temperatury ciała, co jest szczególnie ważne przy wysokiej gorączce. Do tego 100g malin to zaledwie 52 kcal. Dlatego też wszyscy stosujący diety odchudzające powinni wprowadzić maliny na stałe do swojego jadłospisu.

 

Maliny - jak je zbierać i przechowywać?

 

Maliny dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Owoce malin są bardzo delikatne, puszczają sok, możemy je łatwo zgnieść przez co się zlepiają i pleśnieją, dlatego tak ważna jest przy nich ostrożność oraz delikatność.  Należy je wkładać do płaskich łubianek,  po czym opłukać i pozbawić ewentualnych zanieczyszczeń, najlepiej delikatnym strumieniem wody, następnie zacząć suszenie. 

Przetwory z malin - 3 sprawdzone przepisy

 

1. Konfitura z malin - składniki:

  • 750 g malin
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody

Konfitura z malin - przygotowanie:
Maliny dokładnie umyj. Z mieszanki wrzącej wody i cukru przygotuj syrop, w którym będziesz gotować maliny. Owoce dodaj bardzo ostrożnie i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie tylko kilka razy lekko potrząśnij garnkiem. Nie używaj łyżek, by maliny się nie rozpadły. Jeszcze gorącą konfiturę przelej do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem.

 

2. Syrop z malin - składniki:

  • 1 kg malin
  • 600 g cukru
  • 500 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Syrop z malin - przygotowanie:

Maliny wsyp do garnka i zalej wodą. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 min mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Następnie maliny przecedź przez sito, delikatnie mieszając, aby szybciej i dokładniej odsączyć je z soku. Do garnka z sokiem dodaj cukier i sok z cytryny i ponownie gotuj około 10 minut. Tak przygotowany syrop rozlej do słoików bądź butelek.

 

3. Dżem z malin

Potrzebujemy:

  • 2 kg malin
  • 600 g cukru

Przygotowanie:

Maliny umyj i odsącz. Połowę owoców zmiażdż i zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin. Po 2-3 godzinach gotuj masę na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Dokładaj całe owoce i dalej gotuj, mieszając całość. Dżem z malin jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie. Gorący dżem nakładaj do słoiczków.

 

Smacznego!