Oceń
Chcesz zrobić przetwory z cukinii na zimę? Podpowiadamy wam przepisy na nasze ulubione! Dżem z cukinii, sałatka do słoików i cukinia w zalewie.
Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy sobie dostarczyć w codziennej diecie. Choć rzadko było używane w kuchni polskiej przez nasze babcie, dziś jest o wiele popularniejsze. Do tego stopnia, że wykorzystujemy je do takich dań jak: tarta z cukinią lub makaron z cukinią. Można też postawić na klasykę i zrobić kotlety z cukinii lub chrupiące placki z cukinii. Dania z cukinii to jednak nie wszystko! Cukinia ma to do siebie, że można z niej zrobić także przetwory do słoików i cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami przez całą zimę. Podpowiadamy wam przepisy na 3 przetwory z cukinii: dżem z cukinii, sałatkę oraz cukinię w zalewie.
Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii
Cukinia – właściwości
Zanim przejdziemy do przygotowywania przetworów, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego w ogóle powinniśmy włączyć cukinię do naszej diety. Bo to, że tak jest, to sprawa bezapelacyjna.
Otóż cukinia ma wiele cennych właściwości odżywczych.
- To bogate źródło witamin z grup: C, K, PP i B1.
- To cenne źródło beta-karotenu.
- Poprawia krzepliwość krwi.
- Ma działanie antynowotworowe.
- Ma działanie przeciwzapalne.
- Ma sporą zawartość zdrowego błonnika.
- Ma niski indeks glikemiczny.
- Wspomaga odkwaszanie i detoksykację organizmu.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
- Zapobiega wrzodom żołądka.
- Poprawia pracę mózgu.
- Wspomaga wzrok i go poprawia.
Zobacz także: Cukinia faszerowana z mięsem czy bez? Wybór należy do ciebie! 3 proste przepisy
Przetwory z cukinii – dżem z cukinii
Jak widzicie zatem, warto zdecydować się na przetwory z cukinii. Zanim przejdziemy do tych bardziej tradycyjnych, na początek podpowiemy wam przepis na pyszny i zdrowy dżem z cukinii, którym zaskoczycie swoich gości, ale jednocześnie zachwycicie ich jego oryginalnym smakiem.
Składniki:
- 5 kg cukinii
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 4 cytryny
- 3 torebki galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie czyścimy, pozbywamy się końców, przekrajamy ją na pół i wydrążamy pestki. Następnie kroimy ją w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem około 30 minut, co chwilę mieszając, żeby cukinia się nie przypaliła.
Rozgotowaną cukinię studzimy i blendujemy na gładką masę. Następnie wyciskamy do niej cytryny i dodajemy startą skórkę z cytryn. Następnie wlewamy rozdrobnione galaretki i mieszamy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około godziny, aż nasz dżem zgęstnieje. Na końcu wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
Zobacz także: 3 sposoby na przetwory z papryki
Przetwory z cukinii – sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii to jedna z najpopularniejszych opcji, jeżeli chodzi o przetwory z wykorzystaniem tego warzywa. Podpowiadamy, jak ją zrobić!
Składniki:
- 1 kg zielonej cukinii
- 1 kg żółtej cukinii
- 4 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- ½ szklanki oleju
- Łyżka soli
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Wszystkie cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i przekrajamy na pół. Wydrążamy pestki, a następnie kroimy je w kostkę. Dokładnie to samo robimy z paprykami.
Cebule obieramy i kroimy w pióra. Wszystkie warzywa wkładamy do słoików, dzieląc je po równo.
Ocet, olej, sól, liście laurowe (po dwa na słoik) i ziarna ziela angielskiego (po 3 na słoik) wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy nasz warzywa w słoiku (najpierw warto przełożyć liście laurowe i ziele angielskie po równo do słoików, żeby w każdym znalazły się te składniki). Na koniec wszystkie słoiki zakręcamy i odstawiamy do zapasteryzowania.
Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!
Przetwory z cukinii – cukinia w zalewie
Na koniec klasyka wśród przetworów, czyli cukinia w zalewie. Idealna jako dodatek do dań przez całą zimę, a także po prostu jako przekąska, np. zamiast ogórków konserwowych.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, a następnie odcinamy końce i przecinamy ją na pół. Ze środka wydrążamy pestki i kroimy warzywo w krótkie słupki. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do słoików.
W garnku gotujemy razem: wodę, ocet, sól, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Po zagotowaniu przygotowaną zalewą zalewamy naszą cukinię w słoikach. Zakręcamy pokrywki i odstawiamy słoiki do zapasteryzowania na gorąco.
Zobacz także: Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł

