Zamknij

Przetwory na zimę - sprawdzone i szybkie przepisy!

28.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:06
Przetwory na zimę - sprawdzone i szybkie przepisy!
fot. Shutterstock

Przetwory to bardzo wygodny wynalazek kulinarny, dzięki niemu zachowujemy smak świeżych warzyw i owoców na dłużej, to również idealny sposób na zatrzymanie lata w małym słoiczku. Zobacz nasze ulubione przetwory na zimę!

Sezon na domowe przetwory w pełni. Sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Składniki te można zachować w postaci przetworów na zimę. Najbardziej popularne są zaprawy na zimę z warzyw i owoców, które są tanie i najczęściej jedzone w postaci sałatek czy przystawek do obiadu. Dzięki nim będziesz także mogła uzupełniać zapasy cennych dla zdrowia witamin. A wszystko to dzieje się łatwo i naturalnie, bez użycia zbędnych konserwantów! Jeśli planujecie wkrótce uruchomić domową produkcję przetworów na zimę, to z pewnością chętnie skorzystacie z poniższych pomysłów!

 

Zobacz również: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki 

 

Przetwory - czym są?

W Polsce prawie wszystko i to na różne sposoby. Po pierwsze robimy dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Robienie przetworów na zimę to nasz sport narodowy. Historia przetworów zarówno owocowych jak i warzywnych jest bardzo stara. Początkowo warzywa były konserwowane za pomocą soli, a owoce gotowano w miodzie, później odkryto pasteryzacje. Przetwory to nic innego jak różne smaki i warianty owocowe, czy warzywne zamknięte w słojach. Dzięki pasteryzacji mają one długi termin ważności, mogą więc zachwycać swoim smakiem przez długi czas bez psucia się.

 

W czym robić przetwory na zimę?

Dobrym rozwiązaniem są słoiki po zjedzonych przez was wcześniej przetworach, czy dżemach, które macie w domu. Należy jednak pamiętać aby sprawdzić zakrętkę, ponieważ często może się zdarzyć tak, że nie będziecie jej w stanie dobrze dokręcić - a to bardzo ważna kwestia. Słoiki i wieczka można wykorzystywać latami, jedynie uszczelkę należy zmieniać co roku. Z płynnymi przetworami jest o wiele prościej, do ich przechowania możecie posłużyć się butelką.

 

Przetwory na zimę - 3 sprawdzone przepisy

 

1. Ketchup z cukinii, papryki i jabłka
Ketchup z cukinii, papryki i jabłka - składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 cebule,
  • 4 duże jabłka,
  • 3 czerwone papryki,
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 0,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka  cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,(opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.

Ketchup z cukinii, papryki i jabłka - przygotowanie:

Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka obierz. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka, zasyp dwoma łyżkami soli, i odstaw na ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaj cukier oraz starte jabłka.  Następnie gotuj do miękkości na małym ogniu około godziny. Od czasu do czasu pomieszaj. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i ocet. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie, gorące przekładaj do słoików. Odwróć słoiki do góry dnem do momentu wystudzenia.

 

Przeczytaj również: Top 3 najlepsze przetwory z cukinii! Sprawdź, jak zrobić dżem, sałatkę do słoików i cukinię w zalewie

 

2. Sos z cukinii

Sos z cukinii - składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • ½ kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 230 g cukru
  • 150 ml octu 10%
  • 125 ml oleju
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • pieprz czarny

 Sos z cukinii - przygotowanie:

Cukinię przełóż do dużego garnka, dodaj zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

3. Ogórki z pieprzem

Ogórki z pieprzem - składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 6 łyżek soli
  • 500 g cukru
  • 400 ml octu
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 4 główki czosnku

Ogórki z pieprzem - przygotowanie

Ogórki dokładnie umyj. Duże pokrój wzdłuż na 4 części, małe na pół. Posyp solą i odstaw na ok. 2 godziny. Dodaj czosnek w kawałkach i odstaw na kolejne pół godziny. Z cukru, octu i oleju ugotuj zalewę, dodaj do niej pieprz i gorącą zalej ogórki. Pasteryzuj 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.

 

Smacznego!

 
Zagłosuj

Przygotowujesz samodzielnie przetwory na zimę?

Liczba głosów: