Zamknij
Zupa marchewkowa
fot. Shutterstock

Marchew to warzywo bogate w witaminy i minerały. Sprawdź, jak przyrządzić z niej smakowitą zupę z dodatkiem awokado.

Wróciłeś do domu po pracowitym dniu i nie masz pomysłu na obiad? Zupa z pieczonych marchewek z dodatkiem awokado to unikalne danie, które przyrządzisz bez większego wysiłku. Jest niezwykle kremowa i sycąca. Poza tym zachwyci domowników pięknym, apetycznym wyglądem. Będziesz zaskoczony, jak szybko znika z ich talerzy.

Oto przepis na zupę z pieczonej marchewki i awokado. Sprawdzi się na rodzinny obiad

Zupa w takim wydaniu znakomicie rozgrzeje cię w jesienne dni. Kluczem do jej wyjątkowego smaku jest wybór odpowiednich warzyw. Zwróć uwagę na to, aby marchewki nie miały na skórkach brązowych przebarwień. Nie powinny być również zbyt miękkie, bo może to oznaczać ich powolne gnicie.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg marchewek
0,5 awokado
łyżeczka cynamonu
łyżeczka miodu
sól
pieprz ziołowy
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
50 ml gęstej śmietanki do zup
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Skrapiamy je lekko oliwą z oliwek i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut, aż nabiorą miękkości.
  3. Miąższ awokado kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Następnie polewamy je odrobiną soku z cytryny i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Marchewki i awokado blendujemy.
  6. Dodajemy do tego miód, przyprawy oraz śmietankę do zup i wszystko mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z marchewki i awokado – sposób podania

Zupa w takim wydaniu pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Do jej dekoracji możesz wykorzystać orzechy włoskie oraz świeżą natkę pietruszki lub koperek. Taki przysmak doskonale komponuje się z grzankami. Możesz serwować go również z groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: Puree z marchewki to idealny dodatek do obiadu. Jest delikatne i niezwykle smaczne

loader