Zamknij
Zupa pomidorowa
fot. Shutterstock

Lubisz zupę pomidorową? Sprawdź, jak przyrządzić ją z soczystymi jabłkami. To ciekawe połączenie smaków na pewno przypadnie ci do gustu.

Zupa pomidorowa to kulinarny klasyk. Często gości na naszych stołach podczas rodzinnych obiadów. Najczęściej serwujemy ją z ryżem lub makaronem. Aby nieco urozmaicić takie danie, warto wypróbować odważniejsze kombinacje smaków. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić taką zupę z dodatkiem jabłek. Ten prosty przepis z pewnością znajdzie stałe miejsce w twojej kuchni.

Znudziła ci się tradycyjna pomidorówka? Dodaj do niej odrobinę jabłka

Zupa pomidorowa z jabłkami to idealna propozycja na jesienny obiad. Warto sięgnąć po tę recepturę, gdy będziesz chciał zaskoczyć domowników unikalnym daniem. Pomidorówka w takim wydaniu jest niezwykle sycąca i kremowa. O tej porze roku warto dodać do niej także różne rozgrzewające przyprawy np. imbir lub kardamon.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
500 ml bulionu warzywnego
100 ml przecieru pomidorowego
1 jabłko
sól
pieprz ziołowy
kardamon
imbir
zioła prowansalskie
50 ml śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy je tarce.
  2. Następnie wrzucamy je do rondelka i lekko podsmażamy z dodatkiem wody.
  3. Owoce i przecier pomidorowy dodajemy do gotującego się bulionu.
  4. Wszystko gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Zupę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa pomidorowa z jabłkiem – jak ją serwować?

Pomidorówka w takim wydaniu jest idealna dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Przed podaniem warto udekorować ją natką pietruszki, koperkiem oraz plasterkiem jabłka. Dla lepszego smaku można polać ją również odrobiną słodkiej śmietanki, kefirem albo delikatnym jogurtem naturalnym.

loader