Zamknij
Zupa marchewkowa z pomarańczą
fot. Shutterstock

Lubisz zupy owocowo-warzywne? Sprawdź, jak przygotować krem z marchewki i pomarańczy. Oto prosta receptura.

Marchewki to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdzają się jako dodatek do surówek, dań obiadowych, a nawet ciast. W jesienny weekend warto przyrządzić z nich także gęstą, kremową zupę. Aby smakowała jeszcze lepiej, można dodać do niej odrobinę soczystej pomarańczy. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Masz ochotę na smakowite danie? Oto przepis na zupę marchewkową z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą doskonale sprawdzi się jako weekendowy rodzinny obiad. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Poza tym pięknie wygląda na kuchennym stole i zachwyca nieziemskim, owocowym aromatem. Warto dodać do niej różne aromatyczne przyprawy np. imbir lub kardamon.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 kg marchewek
1 pomarańcza
3 łyżki miodu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta goździków w formie przyprawy
50 ml słodkiej śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Najpierw wyciskamy sok z pomarańczy.
  2. Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze części.
  3. Następnie gotujemy je w wodzie, aż do miękkości.
  4. Warzywa blendujemy.
  5. Dodajemy do tego sok z pomarańczy i wszystko mieszamy.
  6. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  7. Krem przyprawiamy do smaku i dekorujemy śmietanką do zup.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa pomarańczowo-marchewkowa – jak ją serwować?

Zupa w takim wydaniu to niezwykle apetyczne danie, od którego wprost trudno się oderwać. Możesz udekorować ją listkami bazylii oraz plasterkiem pomarańczy. Na wierzchu nie zaszkodzi też ułożyć kilka posiekanych orzechów włoskich. Taką zupę najlepiej serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: Puree z marchewki to idealny dodatek do obiadu. Jest delikatne i niezwykle smaczne