Zamknij
Wigilijny barszcz czerwony Magdy Gessler - zdradziła swój przepis
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News

Wigilijny barszcz czerwony Magdy Gessler jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów w sieci. Zobacz, jak go przyrządzić.

Magda Gessler chętnie dzieli się ze swoimi fanami tradycyjnymi recepturami. Jedną z nich jest przepis na wigilijny barszcz czerwony. Każdego roku cieszy się on dużą popularnością. W czym tkwi jego sekret? Poznajcie ten przepis. 

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
6 kg buraków
seler w korzeniu
4 korzenie pietruszki
2 pory
4 cebule
4 kwaśne jabłka
10 łyżek octu
woda
łyżka cukru
4 ząbki czosnku
kilka suszonych borowików
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
kilka goździków
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Buraki dzielimy na dwie kupki. Jedną podpiekamy w piekarniku w łupinach. Drugą obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte buraki wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich pokrojone w ćwiartki warzywa: seler, pietruszkę, por oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż pokryje warzywa i zaczynamy gotować.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, goździki i cukier. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż zmiękną buraki.
  4. Upieczone warzywa również ścieramy na tarce. Zalewamy je przygotowanym wywarem. 
  5. Barszcz gotujemy na małym ogniu. Na końcu dodajemy do niego grzyby, starte na dużych oczkach jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość zagotowujemy i odstawiamy na całą noc. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wigilijny barszcz czerwony - tradycja

Barszcz czerwony to najbardziej tradycyjna zupa, którą podaje się na wigilijnym stole. Gości w większości naszych domów. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają XVI wieku. Był on zupą postną i prostą - tak też pozostaje do dziś. Chętnie jednak dokładamy do niego poniższe produkty. 

Wigilijny barszcz czerwony - dodatki

Najpopularniejszym dodatkiem do wigilijnego barszczu czerwonego są oczywiście uszka z grzybami. Możecie jednak zaszaleć i uzupełnić go nieco bardziej oryginalnymi składnikami.

Warto wypróbować także uszka z soczewicą, dzięki którym nieco zmienicie smak klasycznego barszczu. Ciekawym wyjściem jest też dodanie nieco słodkawych uszek piernikowych. Możecie też sięgnąć po inną klasykę - mianowicie paszteciki do barszczu

Zobacz także: Przepis Ani Lewandowskiej na fit makowiec. Jest idealny na święta dla całej rodziny

loader

Źródło: wprost.pl/YouTube