Oceń
Szukasz pomysłu na obiadowe danie? Oto łatwy przepis na smakowity gulasz warzywny z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.
W pochmurne dni warto sięgnąć po recepturę na pożywny gulasz z warzyw. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak, możemy dodać do niego starty korzeń imbiru o licznych właściwościach zdrowotnych. Takie danie doskonale sprawdzi się na szybki rodzinny obiad po pracy. W dodatku jego przygotowanie zajmie ci niewiele czasu.
Poznaj przepis na wegetariański gulasz z imbirem. Jest niezwykle smaczny
Jeżeli nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu na gotowaniu, to ten przepis jest stworzony dla ciebie. Warzywny gulasz z nutą imbiru jest bowiem łatwy i szybki do zrobienia. Nie zapomnij o dodaniu do niego różnych ulubionych przypraw, dzięki którym zyska wyjątkowy smak i piękny aromat.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 ml bulionu warzywnego |
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego |
1 cebula |
2 papryki czerwone |
2 papryki żółte |
3 marchewki |
1 pietruszka |
3 ząbki czosnku |
sól |
pieprz ziołowy |
kardamon |
oregano |
bazylia |
nieduży kawałek korzenia imbiru |
2 łyżki masła |
Sposób przygotowania
- Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Papryki kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa dusimy na wysokiej patelni z dodatkiem masła.
- Następnie łączymy je z bulionem.
- Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy, starty imbir oraz pozostałe przyprawy.
- Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
Jak serwować gulasz warzywny?
Gulasz w takim wydaniu to rozgrzewające danie idealne na pochmurne dni. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym chlebem lub bułkami. Dla dekoracji możesz posypać go koperkiem lub natką pietruszki. Jako dodatki sprawdzą się również starta mozzarella lub odrobina parmezanu.
Zobacz także: Jesienna zupa z pieczonych warzyw ma niesamowity smak. Poza tym doskonale rozgrzewa
Ocen artykuł