Zamknij

Jak zrobić domowy syrop z cebuli? Monika Mrozowska zdradziła prosty przepis

20.01.2023 13:54

Monika Mrozowska pokazała, jak łatwo samemu zrobić syrop z cebuli. To idealny środek na wzmocnienie odporności.

Monika Mrozowska
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News

W zimowe dni łatwo o przeziębienie. Dlatego warto trzymać się zasady, że zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Walkę z różnymi wirusami mogą ułatwić nam różne naturalne specyfiki. Swoim sposobem na wzmocnienie odporności podzieliła się Monika Mrozowska. Popularna aktorka sięga zapobiegawczo po syrop z cebuli domowej roboty. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste i zajmie wam niewiele czasu.

Ten domowy syrop wzmocni twoją odporność

Cebula znana jest od lat ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antywirusowych. Przyrządzony na jej bazie syrop dawniej chętnie stosowały nasze babcie. Ten naturalny środek na poprawę odporności ceni sobie również Monika Mrozowska. Aktorka opublikowała na Instagramie przepis, który warto wykorzystać podczas chłodniejszych dni.

Najpierw pokrój cztery cebule w cienkie plastry, a następnie wrzuć je do słoika i dodaj do tego. ok. osiem łyżek miodu i ewentualnie odrobinę czosnku lub imbiru. Potem odczekaj kilka godzin. Po upływie tego czasu syrop należy odcedzić i wlać do niego sok wyciśnięty z kilku cytryn.

Zobacz także: Jak zachować zdrowie zimą? 5 rad

Jakie właściwości ma syrop z cebuli?

Syrop z cebuli nie tylko chroni organizm przed infekcjami, ale też łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Wiele osób doceniło przepis aktorki i stwierdziło, że także chętnie sięga po różne naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Monika Mrozowska zaznaczyła jednak, że taki syrop ma dość intensywny smak i zapach, dlatego przed wyjściem z domu lepiej zrezygnować z jego stosowania  na rzecz innych metod.

Zobacz także: Cebula dobra na wszystko? Poznaj jej niezwykłe właściwości!

loader