Ciastka z kwiatami jadalnymi
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smakowity deser? Te ciasteczka sprawdzą się jako przekąska z okazji Dnia Kobiet. Oto prosty przepis.

Dzień Kobiet to idealna okazja do tego, aby znaleźć chwilę wytchnienia przy filiżance ulubionej kawy i smakowitym deserze. Przygotowanie takiego deseru nie musi być czasochłonne. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością spodoba ci się ten przepis z TikToka. Użytkowniczka tej platformy pokazała, jak przygotować apetyczne ciasteczka, które zachwycą każdego łasucha.

Ciastka z jadalnymi kwiatami - przepis z TikToka

Tik-Tok to kopalnia różnych kulinarnych pomysłów. Naszą uwagę zwrócił przepis na ciastka z jadalnymi kwiatami. To szybka i prosta w wykonaniu przekąska. Poza tym zaskakuje oryginalnym wyglądem. Sprawdzi się na różne okazje, wzbudzając zachwyt wśród twoich domowników i gości.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
garść jadalnych kwiatów
120 g masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Najpierw dokładnie myjemy i suszymy kwiaty na ręczniku papierowym.
  2. Następnie przykrywamy je czymś płaskim i ciężkim np. drewnianą deską do krojenia.
  3. Do miski wkładamy masło.
  4. Wsypujemy do tego cukier puder.
  5. Następnie dodajemy żółtko i całość dokładnie miksujemy.
  6. Wlewamy odrobinę aromatu waniliowego.
  7. Dodajemy mąkę.
  8. Ponownie wszystko mieszamy przy pomocy miksera.
  9. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 1-2 godziny
  10. Po tym czasie dokładnie je wałkujemy na cienki placek.
  11. Wycinamy wzory za pomocą foremki o dowolnym kształcie.
  12. Na ciastkach układamy jadalne kwiaty.
  13. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
  15. Ciastka pieczemy przez ok. 35 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Z czym serwować ten deser?

Ciastka z kwiatami jadalnymi cieszą oko apetycznym wyglądem i z pewnością umilą ci Dzień Kobiet. Wprost trudno oderwać od nich wzrok. Najlepiej podawać je z aromatyczną herbatą lub kawą. Tworzą również smakowity duet z gorącą czekoladą albo kakao.

Zobacz także: Ten deser na Dzień Kobiet to poezja smaku. Oto łatwy przepis

loader