Oceń
Miłośnicy placków ziemniaczanych już mogą zacierać ręce z radości. Mamy ciekawą propozycję dla wszystkich, którzy uwielbiają ten przysmak, ale nie cierpią tarcia kartofli.
Zobacz także: Obierasz ziemniaki w ten sposób? Wyrzucasz pieniądze do śmieci
Placki ziemniaczane bez użycia tarki to hit
Przed przygotowaniem klasycznych placków ziemniaczanych zwykle trzeba się trochę napocić. Konieczne jest obranie sporej ilości warzyw, a następnie starcie ich na tarce. Co, gdyby można było z tego zrezygnować i cieszyć się równie smacznym daniem?
Okazuje się, że istnieje prosty sposób na zrobienie kultowego obiadu, który nie będzie od nas wymagał użycia tarki. Wystarczy piekarnik i odpowiednie składniki, a o oleju możesz zapomnieć.
Placki ziemniaczane, które robi się bez użycia tarki, będą mniej tłuste, ale to nie oznacza, że niesmaczne. Mowa o propozycji, która przypadnie do gustu wszystkim liczącym kalorie.
Ten jeden składnik zmienia placki
Kluczem do prostszego zrobienia placków ziemniaczanych jest jeden prosty składnik. Potrzebne będą duże drożdże - dzięki nim nasze racuchy urosną.
Istotny jest też sposób przygotowania. Najpierw należy ugotować 1 kg ziemniaków w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść je w misce. Do nich wystarczy dodać 2 łyżki śmietany 18%, 15 g drożdży, 2 jajka i sól - wcześniej mieszamy je ze sobą w osobnym naczyniu.
Na końcu do wszystkiego trzeba dodać 120 g mąki i pieprz do smaku. Z takiej masy formujemy placki, kładziemy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gotowe danie warto posypać szczypiorkiem i polać dowolnym sosem.
Źródło: o2.pl
Oceń artykuł