Zamknij

3 przepisy na wędliny z szynkowaru. Te receptury są bardzo proste

19.11.2020
Aktualizacja: 19.11.2020 16:07
szynkowar przepisy
fot. Shutterstock

Szynkowar to bardzo przydatne urządzenie. Sprawdź, jakie są najlepsze i najszybsze przepisy na mięso z szynkowaru i ciesz się pysznym smakiem domowych szynek.

Szynkowar to urządzenie, które służy do parzenia szynki. Najczęściej mieści około 1 kilograma mięsa. W skład szynkowaru wchodzi specjalny pojemnik wykonany z metalu, spirala ze stopką, która dociska mięso, a także termometr.

Działanie szynkowaru jest banalnie proste, urządzenie najpierw marynuje szynkę, a później parzy mięso. Poznajcie sprawdzone przepisy na smaczną wędlinę z szynkowaru.

3 przepisy na wędlinę z szynkowaru

Przygotowana szynka smakuje o wiele lepiej niż ta kupiona w sklepie. Sprawdź, jak krok po kroku wykonać kruchą wędlinę, która podbije kubki smakowe twoich bliskich. Receptury na doskonałą szynkę są banalnie proste, dlatego może je wykonać nawet osoba, która nie wierzy w swoje umiejętności kulinarne.

Wędlina z szynkowaru jest bardzo soczysta i smaczna. Można jeść ją samą lub jako dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się podczas świąt, z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem na stole.

Kruchy schab z szynkowaru - przepis

Składniki:

  • schab - 1kg,
  • sól peklowa - 18g,
  • majeranek - 2 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
  • czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka,
  • papryka w proszku - 1 łyżeczka,
  • czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie przyprawy.
  2. Schab umyć i dokładnie osuszyć. Nakłuć widelcem.
  3. Mięso natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
  4. Mięso ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki na 3 dni.
  5. Po 3 dniach schab włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
  6. Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, do środka wkładamy szynkowar i zalewamy wodą.
  7. Garnek należy ustawić na kuchence. Najlepiej, jeśli wybierzemy średnią temperaturę podgrzewania. Kiedy na termometrze szynkowaru zobaczymy 65 stopni Celsjusza, należy obniżyć trochę temperaturę.
  8. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć temperaturę około 60 stopni Celsjusza.
  9. Czas parzenia mięsa wynosi około 4 godziny.
  10. Kiedy mięso będzie miało już odpowiednią temperaturę, należy wyciągnąć szynkowar z wody. Odstawić w chłodnej miejsce, aby puszka nabrała temperatury pokojowej.
  11. Po kilkunastu minutach otworzyć szynkowar i wyjąć wędlinę.

Klasyczna szynka drobiowa - przepis na mięso z szynkowaru

Składniki:

  • 1,2 kg filetów z kurczaka ze skórą,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 2 łyżeczki soli peklowej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego,
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej,
  • ½ łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  2. Skóry z filetów zmielić w maszynce do mięsa.
  3. Dodać czosnek, sól, żelatynę, wodę oraz mięso do dużej miski. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Worek foliowy włożyć do szynkowaru i partiami przekładać mięso. Partię ugniatać, tak, aby pozbyć się powietrza. Koniec worka dokładnie zakręcić i docisnąć sprężyną, zamykając szynkowar.
  5. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
  6. Po tym czasie szynkowar włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą tak, aby sięgała do około 2 centymetrów ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkowarze.
  7. Do garnka włożyć termometr i podgrzewać garnek na najwyższej mocy kuchenki.
  8. Kiedy woda osiągnie 85 stopni Celsjusza, mięso należy parzyć przez 2 godziny.
  9. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i odstawić do wystudzenia.
  10. Ostudzony szynkowar wstawić do lodówki na około 48 godzin. Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowaru.

Szynka wieprzowa z szynkowaru - szybki przepis

Składniki:

Mus drobiowy:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 50 ml śmietany 30%

Szynka wieprzowa:

  • 700 g szynki wieprzowej,
  • 70 g pistacji,
  • 1 łyżeczka soli peklowej,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki i zblendować. Dodać pieprz oraz sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
  2. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Całość przełożyć do dużej miski.
  3. Pistacje uprażyć na suchej patelni, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
  4. Szynkę wieprzową pokroić i dodać do masy z kurczaka. Dodać sól peklową i pieprz. Dobrze wymieszać.
  5. Mięso przełożyć do szynkowaru wyłożonego woreczkiem. Ugnieść za pomocą tłuczka, aby mięso było równo rozłożone. Woreczek zawinąć do środka, a mięso docisnąć sprężyną. Odstawić do lodówki na dobę.
  6. W wysokim garnku zagotować wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa w urządzeniu. Temperatura wody może wahać się od 80 do 85 stopni Celsjusza.
  7. Na samym dnie garnka należy umieścić ściereczkę i dopiero na nią położyć szynkowar. Całość gotować około 2 godzin 30 minut. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić około 75 stopni Celsjusza.
  8. Po ugotowaniu ostudzić mięso, a następnie przełożyć je do lodówki.

Wypróbujesz nasze pomysły na przepisy z szynkowaru?

Zobacz także: Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Ten trik was zaskoczy

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?