Oceń
Szynkowar to urządzenie, które służy do parzenia szynki. Najczęściej mieści około 1 kilograma mięsa. W skład szynkowaru wchodzi specjalny pojemnik wykonany z metalu, spirala ze stopką, która dociska mięso, a także termometr.
Działanie szynkowaru jest banalnie proste, urządzenie najpierw marynuje szynkę, a później parzy mięso. Poznajcie sprawdzone przepisy na smaczną wędlinę z szynkowaru.
3 przepisy na wędlinę z szynkowaru
Przygotowana szynka smakuje o wiele lepiej niż ta kupiona w sklepie. Sprawdź, jak krok po kroku wykonać kruchą wędlinę, która podbije kubki smakowe twoich bliskich. Receptury na doskonałą szynkę są banalnie proste, dlatego może je wykonać nawet osoba, która nie wierzy w swoje umiejętności kulinarne.
Wędlina z szynkowaru jest bardzo soczysta i smaczna. Można jeść ją samą lub jako dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się podczas świąt, z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem na stole.
Kruchy schab z szynkowaru - przepis
Składniki:
- schab - 1kg,
- sól peklowa - 18g,
- majeranek - 2 łyżeczki,
- pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
- czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka,
- papryka w proszku - 1 łyżeczka,
- czosnek - 2 ząbki
Przygotowanie:
- W misce wymieszać wszystkie przyprawy.
- Schab umyć i dokładnie osuszyć. Nakłuć widelcem.
- Mięso natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
- Mięso ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki na 3 dni.
- Po 3 dniach schab włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, do środka wkładamy szynkowar i zalewamy wodą.
- Garnek należy ustawić na kuchence. Najlepiej, jeśli wybierzemy średnią temperaturę podgrzewania. Kiedy na termometrze szynkowaru zobaczymy 65 stopni Celsjusza, należy obniżyć trochę temperaturę.
- Mięso wewnątrz powinno osiągnąć temperaturę około 60 stopni Celsjusza.
- Czas parzenia mięsa wynosi około 4 godziny.
- Kiedy mięso będzie miało już odpowiednią temperaturę, należy wyciągnąć szynkowar z wody. Odstawić w chłodnej miejsce, aby puszka nabrała temperatury pokojowej.
- Po kilkunastu minutach otworzyć szynkowar i wyjąć wędlinę.
Klasyczna szynka drobiowa - przepis na mięso z szynkowaru
Składniki:
- 1,2 kg filetów z kurczaka ze skórą,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 100 ml zimnej wody,
- 2 łyżeczki soli peklowej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu białego,
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej,
- ½ łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
- Filety dokładnie oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Skóry z filetów zmielić w maszynce do mięsa.
- Dodać czosnek, sól, żelatynę, wodę oraz mięso do dużej miski. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy.
- Worek foliowy włożyć do szynkowaru i partiami przekładać mięso. Partię ugniatać, tak, aby pozbyć się powietrza. Koniec worka dokładnie zakręcić i docisnąć sprężyną, zamykając szynkowar.
- Wstawić do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie szynkowar włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą tak, aby sięgała do około 2 centymetrów ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkowarze.
- Do garnka włożyć termometr i podgrzewać garnek na najwyższej mocy kuchenki.
- Kiedy woda osiągnie 85 stopni Celsjusza, mięso należy parzyć przez 2 godziny.
- Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i odstawić do wystudzenia.
- Ostudzony szynkowar wstawić do lodówki na około 48 godzin. Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowaru.
Szynka wieprzowa z szynkowaru - szybki przepis
Składniki:
Mus drobiowy:
- 300 g filetu z piersi kurczaka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 50 ml śmietany 30%
Szynka wieprzowa:
- 700 g szynki wieprzowej,
- 70 g pistacji,
- 1 łyżeczka soli peklowej,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki i zblendować. Dodać pieprz oraz sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Całość przełożyć do dużej miski.
- Pistacje uprażyć na suchej patelni, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
- Szynkę wieprzową pokroić i dodać do masy z kurczaka. Dodać sól peklową i pieprz. Dobrze wymieszać.
- Mięso przełożyć do szynkowaru wyłożonego woreczkiem. Ugnieść za pomocą tłuczka, aby mięso było równo rozłożone. Woreczek zawinąć do środka, a mięso docisnąć sprężyną. Odstawić do lodówki na dobę.
- W wysokim garnku zagotować wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa w urządzeniu. Temperatura wody może wahać się od 80 do 85 stopni Celsjusza.
- Na samym dnie garnka należy umieścić ściereczkę i dopiero na nią położyć szynkowar. Całość gotować około 2 godzin 30 minut. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić około 75 stopni Celsjusza.
- Po ugotowaniu ostudzić mięso, a następnie przełożyć je do lodówki.
Wypróbujesz nasze pomysły na przepisy z szynkowaru?
Zobacz także: Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Ten trik was zaskoczy
Oceń artykuł