Zamknij
zrazy ze schabu
fot. Shutterstock

Zrazy ze schabu to doskonały pomysł na szybki obiad. Sprawdźcie naszą szybką recepturę, którą wykonacie w dosłownie kilku krokach.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    80 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
600 g schabu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
3 liście laurowe
4 ogórki konserwowe
1 papryka
1 cebula
60 g słoniny
4 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokroić na plastry o grubości około 2 centymetrów. Każdy z nich rozbić przy pomocy tłuczka, a następnie nasmarować musztardą oraz pieprzem, solą, majerankiem.
  2. Ogórki oraz paprykę pokroić w słupki, natomiast cebulę w piórka. Słoninę również należy pokroić w cienkie paski.
  3. Na przygotowanych wcześniej kawałkach schabu ułożyć paprykę, ogórek, słoninę oraz cebulę. Całość zwinąć w roladkę i zabezpieczyć wykałaczkami.
  4. Na patelnię wylać olej i podsmażać przygotowaną sakiewkę z każdej strony po około 5 minut.
  5. Tak przygotowane zrazy należy umieścić w dużym rondlu i zalać wodą. Dodać liście laurowe oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zrazy ze schabu to nieco inna wersja tych tradycyjnych, które przygotowuje się z mięsa wołowego. W wersji z wykorzystaniem mięsa schabowego przyrządzane danie jest znacznie bardziej delikatne, a do tego chrupiące. Sprawdźcie, czym można nadziać schab oraz jak poprawnie przechowywać gotową potrawę.

Czym nadziać zrazy ze schabu? Podpowiadamy

Zrazy można nadziewać warzywami, a także serem. Świetnie do tego sprawdzą się również suszone pomidory czy ser mozzarella. Osoby, które wolą bardziej wyraziste dania, powinny postawić na pieczarki lub ser pleśniowy. Okazuje się, że domowe zrazy ze schabu można faszerować smażonym boczkiem.

Jak przechowywać domowe zrazy ze schabu? Sprawdzony sposób

Najlepszym miejscem do przechowywania jest lodówka. W niskiej temperaturze oraz hermetycznie zamykanym pudełku gotowe danie może spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Jak otworzyć mocno zakręcony słoik? Poznaj proste triki bez używania siły