Zamknij
paszteciki szczecińskie
fot. Shutterstock

Paszteciki szczecińskie to prawdziwy kulinarny hit. Sprawdźcie, jak je przygotować krok po krok oraz dowiedzcie się, z czym je podawać.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    80 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
1 łyżka pieprzu

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce rozpuścić w mleku drożdże oraz cukier. Całość wymieszać, a następnie dodać mąkę, jajka, sól oraz olej. Ponownie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozpocząć ugniatanie. Całość powinna trwać około 10 minut. Z masy uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  3. Cebulę posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać mięso, a także doprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć do lekkiego zarumienienia.
  4. Przygotowany farsz zmiksować, aby powstała gładka konsystencja.
  5. Ciasto podzielić na małe kawałki i rozwałkować z nich niewielkie placki. Farsz nakładać małą łyżką.
  6. Paszteciki zawijać, lekko zakładając boki.
  7. Uformowane paszteciki smażyć przez około 10 minut w głębokim tłuszczu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Paszteciki szczecińskie były hitem w latach sześćdziesiątych. W tym roku stały się prawdziwym kulinarnym odkryciem. Sprawdźcie, jak je przygotować krok po kroku, z czym podawać oraz jak przechowywać by zachowały swój smak oraz aromat. Będziecie zaskoczeni jakie to proste.

Z czym podawać paszteciki szczecińskie? Podpowiadamy

Paszteciki można nadziewać nie tylko mięsem mielonym czy cebulą. Okazuje się, że doskonale będą smakować z dodatkiem smażonych warzyw czy żółtego sera. Gotowe paszteciki można podawać na ciepło, zimno, a także jako dodatek do zup czy z różnymi sosami. Doskonale sprawdzi się do nich sos sojowy, majonezowy, serowy, a nawet musztardowy.

Jak przechowywać paszteciki szczecińskie? Sprawdzony sposób

Gotowe paszteciki powinno się zawinąć w folię aluminiową i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone należy schować do lodówki. W niskiej temperaturze mogą spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Czym zastąpić jajka w przepisach? Te pomysły was zaskoczą