Zamknij
czosnek
fot. Shutterstock

Kiszony czosnek to doskonałe źródło witamin i minerałów szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdźcie przepis na taką przekąskę i wykonajcie ją krok po kroku.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
10 główek czosnku
korzeń chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
suszone kwiaty kopru
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
1 litr wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kiszonego czosnku należy rozpocząć od przyrządzenia solanki. Na 1 litr wrzącej wody dodać łyżkę soli. Całość gotować kilka minut, a następnie ostudzić.
  2. Czosnek obrać i podzielić na ząbki.
  3. Na dnie każdego słoika ułożyć 2 kawałki chrzanu, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy.
  4. Następnie wcześniej wyłożone składniki przykryć czosnkiem, a później zalać przygotowaną solanką.
  5. Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić w suche i ciemne miejsce na około 3 tygodnie.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kiszony czosnek ma delikatny i łagodny smak. Doskonale sprawdzi się do kanapek, a także mięsa czy sałatek. Czosnek zamknięty w słoikach to świetne źródło wielu witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Szczególnie warto przygotować go jesienią, dzięki temu zadbamy o naszą odporność. Sprawdźcie, co można dodać do kiszonego czosnku oraz jak go poprawnie przechowywać.

Z czym zrobić kiszony czosnek? Podpowiadamy

Kiszony czosnek można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie do słoików ziela angielskiego, pieprzu, soli czy kopru. Warto także dołożyć inne przyprawy, które jeszcze bardziej podsycą smak oraz aromat przygotowywanej przekąski. Może to być np. tymianek, majeranek czy oregano.

Jak przechowywać kiszony czosnek? Sprawdzony sposób

Kiszony czosnek w szczelnie zamkniętym słoiku powinien stać w suchym i chłodnym miejscu. W takich warunkach można go przechowywać nawet rok. Z kolei otwarty należy umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić maksymalnie 5 dni.

Zobacz także: Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Mamy na to sprawdzone triki