Zamknij
ciasto drożdżowe z owocami
fot. Shutterstock

Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych do przygotowania. Sprawdźcie, jak wykonać krok po kroku pyszny deser z dodatkiem dojrzałych śliwek. Efekt pozytywnie zaskoczy wasze kubki smakowe.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    200 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3 jajka
100 g cukru
500 g mąki pszennej
100 g masła
350 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko, a całość dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Jajka i żółtka wbić do drugiej miski, dodać cukier, całość zmiksować.
  3. W trzeciej misce umieścić mąkę. W środku zrobić zagłębienie, a następnie wlać rozczyn. Całość wymieszać. Następnie dodać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Wszystkie składniki razem zagnieść.
  4. Masę wyrabiać przez około 15 minut. Po tym czasie dodać masło. Wymieszać całość. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  5. Formę o wymiarach 20 × 30 cm wysmarować masłem. Przełożyć wyrośnięte ciasto, tak aby wypełniło całą blachę. Na masie ułożyć ćwiartki śliwek. Tak przygotowane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Można dodać do niego odrobinę dżemu lub kwaśnych powideł, który podkreślą słodki smak tego deseru. Sprawdźcie, z czym jeszcze można je serwować, a także jak poprawnie przechowywać.

Z czym zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzone przepisy

Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że można serwować je z wieloma różnymi owocami. Doskonałym dodatkiem są jabłka, jeżyny, borówki, gruszki, a nawet kawałki ananasa czy jagody. Oczywiście można również upiec ciasto drożdżowe z dodatkiem maślanej kruszonki.

Ten domowy wypiek można podawać z dodatkiem dżemów lub powideł własnej roboty. Warto również pokusić się o przyrządzenie ciasto drożdżowego z dodatkiem malinowego lub wiśniowego syropu.

Jak przechowywać ciasto drożdżowe? Podpowiadamy

Ciasto drożdżowe szybko schnie, dlatego warto umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu zachowa smak i świeżość na dłużej. Jeśli zależy nam na tym, by można je było skonsumować jeszcze kilka dni dłużej, warto schować je do lodówki.

Zobacz także: Co zrobić, by ciasto nie przywarło do blachy? Zdradzamy kilka sprawdzonych trików