Zamknij
Zupa pomidorowa z imbirem
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pożywną zupę? Ta na bazie pieczonych pomidorów jest niezwykle kremowa i sycąca. Wypróbuj ten przepis.

Zupy to idealna opcja na szybki i lekki obiad dla całej rodziny. W zimowe dni szczególną popularnością cieszą się te z dodatkiem różnych korzennych przypraw. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić aromatyczną zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem imbiru, który ma znakomite właściwości rozgrzewające.

Oto przepis na zupę z pieczonych pomidorów

Jeśli uwielbiasz pomidory w każdej odsłonie, z pewnością polubisz także ten przepis na kremową zupę na bazie tych warzyw. To idealna opcja na szybki i pyszny posiłek po pracy w grudniowe dni. Ten prosty przepis z pewnością trafi na listę twoich ulubionych zimowych przysmaków.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 kg pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
imbir
sól
kardamon
pieprz ziołowy
bazylia
majeranek
50 ml śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  4. Do kubka wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy do niej czosnek.
  5. Na blaszce do pieczenia układamy cebulę oraz pomidory.
  6. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
  7. Warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny.
  8. Upieczone pomidory wrzucamy do blendera.
  9. Dodajemy do tego bulion oraz przyprawy.
  10. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Zupę podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu.
  12. Na koniec dodajemy do niej śmietankę i posypujemy ją natką pietruszki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z pieczonych pomidorów z imbirem – jak ją serwować?

Zupa w takim wydaniu to idealne danie na grudniowy obiad. Aby ładnie prezentowała się na talerzu, warto posypać ją dodatkowo startą mozzarellą lub parmezanem. Do jej dekoracji możesz wykorzystać też pestki słonecznika lub dyni. Przyda się również zielony akcent w postaci zielonej natki pietruszki lub bazylii. Taka zupa doskonale smakuje w połączeniu z chrupiącymi tostami z dodatkiem sera.

Zobacz także: Jak imbir działa na organizm? 6 mało znanych właściwości

loader