Zamknij
Naleśniki bananowe
fot. Shutterstock

Często przyrządzasz naleśniki na śniadanie? Sprawdź, jak je zrobić z dodatkiem bananów. To szybki sposób na to, aby nieco urozmaicić swój poranny posiłek.

Jesienny poranek warto zacząć od smacznego śniadania. Na jego przygotowanie nie musisz poświęcać zbyt wiele czasu. Dziś podpowiemy ci, jak szybko zrobić naleśniki, ale w nieco innym, owocowym wydaniu z dodatkiem bananów. To proste danie z pewnością polubisz od pierwszego kęsa.

Jak zrobić naleśniki bananowe? Sięgnij po tę recepturę

Naleśniki bananowe mają słodkawy smak i są niezwykle puszyste. Zanim zabierzesz się za ich przyrządzenie, warto skropić pokrojone banany odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. To sprawi, że owoce nie będą tak szybko czerniały, dzięki czemu ciasto na naleśniki zachowa apetyczny kolor.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki pszennej
300 ml mleka
2 banany
50 ml wody gazowanej
3 łyżeczki ksylitolu
1 jajko
szczypta soli
szczypta cynamonu
kilka kropli aromatu waniliowego
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
  2. Następnie dokładnie je blendujemy.
  3. Do miski wlewamy mleko.
  4. Dodajemy do niego mąkę, jajko, wodę gazowaną, przyprawy oraz ksylitol.
  5. Wlewamy zblendowane banany oraz odrobinę aromatu waniliowego.
  6. Całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  7. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż nabiorą rumianego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować naleśniki bananowe, aby cieszyły oko apetycznym wyglądem?

Naleśniki w takim wydaniu możesz podawać z różnymi dodatkami. Doskonale smakują serwowane z twarogiem lub owocową konfiturą. Stanowią także znakomity duet z delikatnym miodem. Warto również polać je syropem klonowym albo odrobiną jogurtu naturalnego. Jako dodatki sprawdzą się też orzechy, płatki migdałowe lub banany pokrojone w plasterki.

Zobacz także: Banany na obiad? Dlaczego nie. Oto pomysł na smaczną zupę z tych owoców

loader