Oceń
Zastanawiasz się, co przyrządzić na grudniowe śniadanie? Te placki o smaku piernikowym to uczta dla podniebienia.
Świąteczny klimat możemy wprowadzić do kuchni na różne sposoby. To dobry czas, aby dać się ponieść kulinarnemu szaleństwu i sięgnąć po nietypowe receptury. W zimowe poranki warto wypróbować ten łatwy przepis na placki o smaku piernika. Są niezwykle delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach.
Placki piernikowe skradną twoje serce. Sprawdź, jak je zrobić
Placki w takim wydaniu docenią wszyscy miłośnicy świątecznych smaków. Znakomicie sprawdzą się na rodzinne śniadanie w gronie najbliższych. Ich przyrządzenie jest niezwykle łatwe. Aby nadać im świąteczny charakter, warto wykorzystać foremki do pieczenia w kształcie pierników, choinek czy gwiazdek.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 ml jogurtu naturalnego |
200 g mąki pszennej |
2 jajka |
100 g korzennych pierniczków |
2 łyżeczki cukru brzozowego |
łyżeczka proszku do pieczenia |
olej roślinny |
Sposób przygotowania
- Pierniczki rozdrabniamy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy do tego jogurt naturalny, cukier oraz proszek do pieczenia.
- Całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Dodajemy mąkę oraz jajka i wszystko miksujemy.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Jak serwować placki piernikowe?
Placki o smaku piernika wyglądają niezwykle smakowicie. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym lub miodem. Dla dekoracji warto posypać je również szczyptą cynamonu oraz płatkami migdałowymi. Jako dodatki sprawdzą się też różne owoce np. soczyste pomarańcze czy mandarynki.
Zobacz także: Przepis na piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną. Poczuj smak świąt już dziś
Ocen artykuł