Zamknij
Placki piernikowe
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, co przyrządzić na grudniowe śniadanie? Te placki o smaku piernikowym to uczta dla podniebienia.

Świąteczny klimat możemy wprowadzić do kuchni na różne sposoby. To dobry czas, aby dać się ponieść kulinarnemu szaleństwu i sięgnąć po nietypowe receptury. W zimowe poranki warto wypróbować ten łatwy przepis na placki o smaku piernika. Są niezwykle delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach.

Placki piernikowe skradną twoje serce. Sprawdź, jak je zrobić

Placki w takim wydaniu docenią wszyscy miłośnicy świątecznych smaków. Znakomicie sprawdzą się na rodzinne śniadanie w gronie najbliższych. Ich przyrządzenie jest niezwykle łatwe. Aby nadać im świąteczny charakter, warto wykorzystać foremki do pieczenia w kształcie pierników, choinek czy gwiazdek.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
250 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
2 jajka
100 g korzennych pierniczków
2 łyżeczki cukru brzozowego
łyżeczka proszku do pieczenia
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Pierniczki rozdrabniamy i wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy do tego jogurt naturalny, cukier oraz proszek do pieczenia.
  3. Całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  4. Dodajemy mąkę oraz jajka i wszystko miksujemy.
  5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować placki piernikowe?

Placki o smaku piernika wyglądają niezwykle smakowicie. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym lub miodem. Dla dekoracji warto posypać je również szczyptą cynamonu oraz płatkami migdałowymi. Jako dodatki sprawdzą się też różne owoce np. soczyste pomarańcze czy mandarynki.

Zobacz także: Przepis na piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną. Poczuj smak świąt już dziś

loader