Zamknij
Zapiekanka z batatów
fot. Shutterstock

Jak wykorzystać bataty w kuchni? Przygotuj z nich tę pożywną zapiekankę. Oto sprawdzony przepis.

Bataty nazywane także słodkimi ziemniakami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kartofli. Można serwować je jako dodatek do wielu dań obiadowych np. w formie chrupiących frytek. Z batatów warto przyrządzić też sycącą zapiekankę, która sprawdzi się jako szybki niedzielny obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z batatów – prosty przepis

Zapiekanka z batatów to danie proste w przygotowaniu. Przyrządzisz je z łatwo dostępnych składników. W tym przepisie ogromną rolę odgrywają przyprawy. Ze słodkimi ziemniakami doskonale komponują się rozmaryn lub tymianek. Smak zapiekanki możesz też wzbogacić o szczyptę pieprzu ziołowego.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
5 batatów
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
rozmaryn
tymianek
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
100 g parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml śmietanki do sosów
łyżka masła
łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem masła.
  4. Następnie dodajemy do tego śmietanę oraz przyprawy i wszystko mieszamy.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
  6. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy i miód.
  7. Następnie moczymy tym plasterki batatów.
  8. Ziemniaki układamy poziomo w naczyniu żaroodpornym, tak by lekko zachodziły na siebie.
  9. Potem wkładamy wszystko do piekarnika.
  10. Bataty pieczemy przez ok. 45 minut, aż się zarumienią.
  11. Na koniec polewamy je śmietaną i posypujemy startym parmezanem.
  12. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekanka z batatów – jak ją serwować?

Zapiekanka z batatów to smaczna kulinarna propozycja dla całej rodziny. Aby ładnie wyglądała na stole, warto udekorować ją różnymi dodatkami. Można ułożyć na niej gałązki rozmarynu. Zamiast nich doskonale sprawdzą się też natka pietruszki i odrobina aromatycznego koperku.

Zobacz także: Zupa z batatów i pomarańczy wypełni twoją kuchnię nieziemskim aromatem. Musisz jej spróbować

loader