Zamknij

3 sprawdzone przepisy na schab. Odkryj jego smak na nowo

20.11.2020
Aktualizacja: 20.11.2020 15:45
schab przepisy
fot. Shutterstock

Przepisy na schab są bardzo proste. Wystarczy trochę mięsa, odrobina przypraw i można przygotować smaczny obiad, który zachwyci kubki smakowe całej rodziny. Wypróbuj przepis na schab w galarecie, schab pieczony w plastrach oraz schab w sosie.

Zwykle, kiedy myślimy o schabie, mamy w głowie kotlety schabowe. Jednak to smaczne mięso można przygotować na wiele innych sposobów. Schab w galarecie, pieczony w plastrach lub w sosie własnym to tylko niektóre przepisy, które udało nam się zebrać.

Wypróbuj te pyszne przepisy na dania ze schabem i ciesz się aromatycznym zapachem mięsa w swoim domu. Nasze przepisy są szybkie i bardzo proste, dlatego każdy sobie z nimi poradzi.

Schab jest mięsem pozyskiwanym z tuszy wieprzowej. Najczęściej przyrządza się go na patelni, w piekarniku lub w wędzarni. To mięso warto przygotować również na obiad. Z dodatkiem surówki i ziemniaków stworzy pyszne i bardzo pożywne danie.

Zobacz także: Jak szybko obrać czosnek? Poznaj nasz sprawdzony sposób

3 najlepsze przepisy na schab

Przepisy na schab są bardzo proste w wykonaniu. Instrukcja przedstawiona krok po kroku z pewnością będzie przydatna dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Wypróbuj nasze sprawdzone receptury na schab i ciesz się jego smakiem podczas obiadu lub kolacji.

Zobacz także: Poznaj przepis na gęś duszoną. To niezawodne danie!

Schab w galarecie - szybki przepis

Schab w galarecie to pyszna przekąska, która sprawdzi się jako przystawka. Mięso najpierw gotujemy, a dopiero potem zalewamy żelatyną. Dzięki temu schab po rozkrojeniu jest miękki i aromatyczny. Przepis na schab w galarecie jest banalnie prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • seler,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 1 kostka rosołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko,
  • pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie umyć i włożyć do garnka z osoloną wodą. Zagotować.
  2. Do garnka dodać przyprawy, kostkę rosołową. Gotować do miękkości około 2 godzin.
  3. Po ugotowaniu mięso wyjąć i ostudzić. Rosół przecedzić, aby był przejrzysty.
  4. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Zamiast wody do przygotowania galarety użyć rosołu.
  5. Mięso pokroić, na półcentymetrowe plastry, przełożyć na głęboki półmisek. Dodać tam też marchew, pokrojone jajko na twardo oraz natkę. Całość zalać chłodną żelatyną.
  6. Odstawić do stężenia.

Schab pieczony w plastrach - przepis

Pieczone plastry schabu będą świetnym pomysłem na obiad. Z dodatkiem surówki colesław stworzą pyszne danie obiadowe. Do przygotowania schabu pieczonego nie potrzeba wymyślnych dodatków. Wystarczą podstawowe przyprawy i chwila wolnego czasu. Plastry schabu pieczonego są aromatyczne, a mięso kruche i rozpływające się w ustach.

Zobacz także: 2 przepisy na schab. Poznaj przepisy na schab pieczony oraz schab ze śliwką

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 4 cebule,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki suszonej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Cebulkę obrać i pokroić w piórka.
  2. Z oliwy i reszty przypraw przygotować sos.
  3. Plastry schabu umyć i osuszyć. Każdy kawałek mięsa natrzeć przygotowanym wcześniej sosem.
  4. Tak przygotowany schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę.
  5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na około 80 minut. Po pierwszych 40 minutach przewrócić schab na drugą stronę.

Schab w sosie - prosty przepis

Schab w sosie własnym to danie, które sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Łatwe w przygotowaniu mięso jest miękkie i bardzo smaczne. Przepis na schab w sosie można podać z młodymi ziemniakami lub kopytkami.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • czosnek suszony,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Schab pokroić w plasterki o grubości około 2 centymetrów. Przyprawić przyprawami.
  2. Kotlety skropić olejem i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  3. Kotlety smażyć na patelni. Dodać 2 cebule pokrojone w piórka, pieprz oraz sól. Dusić całość pod przykryciem około 6 minut.
  4. Na patelnię dolać odrobinę wody tak, by przykryła mięso. Dodać marchew, seler, por, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin.

Wypróbujesz smaczne przepisy na schab?

Zobacz także: Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Ten trik was zaskoczy

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?