Zamknij
zupa czereśniowa
fot. Shutterstock

Przepis na domową zupę czereśniową jest prawdziwym hitem, kiedy za oknem królują słońce oraz wysoka temperatura. Z wykonaniem tej zupy poradzi sobie każdy, nawet ten, kto dopiero rozpoczyna swoją kulinarną przygodę.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg czereśni
4 łyżki cukru
100 g makaronu
1,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Czereśnie dokładnie umyć, oderwać z nich ogonki i wydrylować.
  2. W garnku zagotować około 1,5 l wody, dodać owoce oraz wsypać cukier. Całość gotować około 20 minut.
  3. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy czereśniowej.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa owocowa to świetna opcja dla wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Jej przygotowanie jest proste i szybkie. Okazuje się, że prócz czereśni do przyrządzenia zupy można użyć także innych owoców. Sprawdźcie, czy wiedzieliście, jakich oraz dowiedzcie się, jak przechowywać gotową zupę owocową.

Z czego zrobić zupę owocową? Sprawdzone przepisy

Zupa owocowa to popularnie danie, szczególnie latem, kiedy na dworze jest ciepło. Do jego przygotowania można użyć wielu różnych owoców. Smaczne danie można przyrządzić z jabłek, gruszek, truskawek, pomarańczy, a nawet borówek amerykańskich. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Jak przechowywać zupę owocową? Podpowiadamy

Przyrządzoną zupę owocową należy przelać do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Co zrobić, by ciasto nie przywarło do blachy? Zdradzamy kilka sprawdzonych trików