Zamknij
zupa pieczarkowa
fot. Shutterstock

Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną zupę pieczarkową, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Jego wykonanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Wystarczy mieć pod ręką pieczarki, kilka ziemniaków i bulion drobiowy. Sprawdźcie naszą prostą recepturę.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 l bulionu drobiowego
250 g pieczarek
3 ziemniaki
250 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie umyć, obrać, pokroić w paski. Podsmażyć na maśle.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do bulionu i gotować około 20 minut.
  3. Kiedy ziemniaki będą miękkie, należy dodać do zupy wcześniej usmażone pieczarki oraz śmietankę 18%. Zupę doprawić solą i pieprzem. Całość doprowadzić do wrzenia.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pieczarki są popularne na całym świecie. Dzięki dużej ilości witamin oraz minerałów mogą być świetnym uzupełnieniem każdej diety. Niewielkie grzyby można jeść gotowane, smażone, pieczone, a nawet na surowo. Ich przygotowanie jest proste, a z obróbką poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz.

Jakie są rodzaje pieczarek?

Okazuje się, że pieczarki przyrządzimy na wiele różnych sposobów. Można je także wykorzystać jako dodatek do farszu w krokietach czy pierogach. Na rynku znajdziemy aż trzy rodzaje pieczarek.

Pieczarki białe

To jedna z najpopularniejszych odmian dostępnych w Polsce. Można ją kupić w wielu rozmiarach, od małych po duże.

Pieczarki brązowe

Te grzyby mają ciemne kapelusze i ostry zapach. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw o intensywnym smaku.

Pieczarki portobello

Ta odmiana charakteryzuje się dużymi kapeluszami. Nie mają intensywnego smaku, dlatego dobrze sprawdzą się jako element delikatnych dań czy sosów.

Jak przechowywać zupę? Podpowiadamy

Ugotowaną zupę najlepiej przechowywać w lodówce. Ostudzona powinna zostać przelana do pojemnika i przykryta pokrywką lub folią spożywczą. W niskiej temperaturze może spędzić nawet dwa dni.

Zobacz także: Jak obrać pieczarki? Poznaj nasz szybki trik

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?