Zamknij
zupa ogórkowa
fot. Shutterstock

Zupa ogórkowa to smaczne danie, które świetnie sprawdzi na lunch, obiad, a nawet kolację. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis z dodatkiem ogórków kiszonych.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 marchewka
2 l bulionu warzywnego
400 g ziemniaków
6 ogórków kiszonych
100 g śmietany 18%

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku na maśle oraz oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pokrojoną marchew i mieszać około 5 minut.
  2. Wlać bulion i całość zagotować. Gotować jeszcze przez 10 minut cały czas mieszając.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut.
  4. Ogórki zetrzeć na tarce, a następnie dodać je do garnka. Całość gotować przez 10 minut.
  5. Do zupy dodać śmietanę. Całość wymieszać, aby nie powstały grudki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa ogórkowa przygotowana z odpowiednich składników może okazać się bardzo sycąca i sprawdzić się jako danie główne. Przygotujemy ją z produktów, które dostępne w każdym sklepie i wcale nie należą do drogich. Sprawdźcie, jakimi przyprawami doprawić zupę ogórkową oraz jak ją poprawnie przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swój smak.

Jak doprawić zupę ogórkową? Podpowiadamy

Klasyczną zupę ogórkową doprawia się solą oraz pieprzem. Fani nietuzinkowych smaków mogą dodać do niej cząber, koperek, tymianek, a także liść laurowy. To właśnie te przyprawy sprawią, że całe danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Jak przechowywać zupę ogórkową? Sprawdzony sposób

Ostudzoną zupę ogórkową należy przechowywać w lodówce. W garnku najlepiej umieścić ją na środkowej półce w chłodziarce. W takich warunkach może spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy