Zamknij
zupa z pieczarkami
fot. Shutterstock

Przepis na zalewajkę z pieczarkami jest prosty w wykonaniu. Ta smaczna i pożywna zupa doskonale sprawdzi się jesienią oraz zimą. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
10 średnich pieczarek
8 średnich ziemniaków
1 cebula
1 opakowanie kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić go garnka, zalać wodą i zagotować.
  2. Pieczarki opłukać, pokroić i dodać do gotujących się ziemniaków.
  3. Cebulę pokroić i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać do garnka. Wszystkie składniki gotować do miękkości.
  4. Zupę doprawić przyprawami oraz śmietaną do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zalewajka to smaczna i tania zupa. W jej składzie nie zajdziemy trudno dostępnych składników. Większość z nich kupimy w każdym sklepie. Dowiedzcie się, z czym można przyrządzić zalewajkę oraz jak poprawnie przechowywać domowe zupy, aby jak najdłużej zachowały świeżość.

Z czym przyrządzać zalewajkę? Sprawdzone przepisy

Zalewajka to jedna z tych zup, którą można przygotować z różnych składników. Smaczne danie można przyrządzić w wersji z samymi warzywami. Jeśli chcemy, aby nasza zupa była jeszcze bardziej pożywna, do jej przygotowania można wykorzystać boczek, kiełbasę czy kawałki wieprzowiny lub wołowiny. 

Jak przechowywać domowe zupy? Podpowiadamy

Domowe zupy należy przechowywać w lodówce. Najlepiej, aby garnek, w którym się znajdują, miał szczelną pokrywkę. Tak zabezpieczone w chłodziarce mogą spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Przepis na ciasto bez pieczenia hitem na TikToku. Sprawdź, jak je zrobić