Zamknij
tort komunijny
fot. Shutterstock

Tort jest jednym z ważniejszych elementów przyjęcia komunijnego. Jednak jego cena w cukierni może być wysoka. Przygotowane w domu ciasto niczym nie będzie odbiegać od tego ze sklepu. Sprawdźcie, jak zrobić krok po kroku tort komunijny.

Imprezy i święta
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    70 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
12 łyżek mąki
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka masła
0,5 szklanki herbaty
4 łyżeczki cukru
1 szczypta cynamonu
5 goździków
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z jedną szklanką cukru pudru. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć pianę, żółtka oraz mąkę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie ostudzić i przekroić na trzy blaty.
  3. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać kakao wcześniej wymieszane z mlekiem. Cały czas ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Takim kremem będziemy przekładać biszkopty.
  4. Poncz należy przygotować z połączenia czarnej herbaty z dodatkiem cynamonu i goździków. Całość parzyć około 15 minut. Następnie dodać cukier. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Biszkopt nasączyć ponczem.
  5. Pierwszy blat posmarować kremem, przyłożyć go drugim blatem, który również należy posmarować słodką masą. Czynność należy powtórzyć, aż do skończenia się biszkoptów. Pozostałym kremem posmarować boki oraz wierzch tortu. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jeśli zależy wam na tym, aby tort nie był zbyt drogi, koniecznie przygotujcie go samodzielnie w domu. Nie musicie do jego dekoracji używać specjalnych elementów, wystarczą cukrowe figurki, które dostępne są w każdym markecie. Samodzielnie przygotowany tort komunijny będzie miłym zaskoczeniem dla każdego dziecka.

Jaki tort na komunię? Podpowiadamy

Torty na komunię najczęściej dostępne są w dwóch smakach do wyboru: czekoladowym lub śmietankowym. Oczywiście można przyrządzić wersję cytrynową, kokosową, a nawet pistacjową. Klasyczne torty wykonuje się na bazie biszkoptu, który następnie przekłada się ulubionym kremem.

Oczywiście, jeśli chcemy, możemy wybrać coś oryginalnego i przygotować np. tort bezowy lub tartę z jadalnymi kwiatami. Z pewnością taki deser będzie piękną ozdobą każdego stołu. Beza lub tarta są znacznie lżejsze niż wersja z wykorzystaniem biszkoptu.

Jak przechowywać tort? Sprawdzony sposób

Gotowy tort należy przechowywać w lodówce. Warto jednak pamiętać o tym, aby w jego pobliżu nie znajdowały się produkty o ostrej woni. Biszkoptowy wypiek może szybko pochłonąć zapach innych produktów spożywczych.

Zobacz także: 3 sposoby na pyszne i pożywne burgery wegetariańskie. To dobra alternatywa dla mięsa

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?