Zamknij
ciasto ze śliwkami
fot. Shutterstock

Warto wykorzystać dobrodziejstwa natury i jesienią przyrządzić smaczne ciasto ze śliwkami na deser. Taki wypiek doskonale sprawdzi się, kiedy będzie zależało nam na czymś słodkim do kawy lub herbaty.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
115 g masła
160 g cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g śliwek

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki prócz śliwek umieścić w dużej misce. Całość zmiksować aż do połączenia produktów.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Do środka włożyć wcześniej przygotowane ciasto.
  3. Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na ciasto skórką do dołu.
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto ze śliwkami zrobicie w mniej niż godzinę, dlatego ten przepis doskonale sprawdzi się wśród osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Dowiedzcie się, jakie owoce możecie wykorzystać do wypieku ciasta oraz jak je poprawnie przechowywać.

Jakie owoce wykorzystać do domowych wypieków? Podpowiadamy

Jesienią domowe ciasta z owocami piecze się znacznie częściej niż latem. Okazuje się, że do ich przyrządzenia można wykorzystać nie tylko śliwki, ale również inne owoce. Doskonałym dodatkiem są jabłka, gruszki, a nawet pigwa.

Jak przechowywać ciasta? Sprawdzony sposób

Najlepszym sposobem na przechowywanie domowego wypieku jest hermetycznie zamykany pojemnik. Tak zabezpieczony można umieścić w lodówce, w niskiej temperaturze będzie nadawać się do spożycia nawet 5 dni.

Zobacz także: Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Mamy na to sprawdzone triki