Zamknij
szarpany kurczak
fot. Shutterstock

Szarpane mięso z kurczaka można przygotować w kilkadziesiąt minut. Sprawdźcie nasz przepis na ten prosty dodatek do wielu dań.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g piersi kurczaka
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki tabasco

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka umyć pod zimną wodą. Podzielić na dwie części i usunąć chrząstki oraz żyłki.
  2. Przyprawy wymieszać z sokiem z cytryny oraz połową szklanki wody.
  3. Pierś włożyć do rondelka i zalać wodą z przyprawami. Całość dusić przez około 50 minut.
  4. Mięso wyjąć na talerz i przy pomocy widelców podzielić je na małe fragmenty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szarpany kurczak jest miękki, wilgotny, a przepis na niego jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Sprawdźcie, do jakich dań można go wykorzystać oraz jak poprawnie przechowywać mięso po ugotowaniu.

Do czego wykorzystać szarpanego kurczaka? Sprawdzone sposoby

Szarpany kurczak w przyprawach doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, pizzy, zapiekanek, a nawet zup. Można także podawać go w potrawce z ryżem, kaszą lub makaronem. Sprawdzi się również jako element sałatki warzywnej z dodatkiem ulubionego sosu.

Jak przechowywać gotowane mięso? Podpowiadamy

Ugotowane i wystudzone mięso należy przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może spędzić nawet 3 dni.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki