Zamknij
bułeczki z dynią
fot. Shutterstock

Bułeczki z dodatkiem dyniowego puree to prawdziwy jesienny hit. Sprawdźcie, jak przygotować prostą recepturę w kilku krokach.

Przekąski
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    220 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
375 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
125 ml mleka
150 g puree z dyni
45 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce z suchymi drożdżami. Następnie dodać resztę składników. Całość dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny.
  2. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie. Podzielić na 10 kawałków, z których należy uformować małe kulki.
  3. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Uformowane bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jesienią w przepisach kulinarnych warto wykorzystać sezonowe owoce i warzywa. Jednym z bardziej popularnych jest dynia, z której można przyrządzić smaczne muffiny, zdrowe napoje czy słodkie ciasta. Tym razem przedstawiamy przepis na smaczne bułki z jej dodatkiem. Ich wykonanie jest proste, dlatego poradzi sobie z nim każdy. Sprawdźcie, z czym można połączyć to domowe pieczywo oraz jak je poprawnie przechowywać.

Z czym podawać bułeczki z dynią? Podpowiadamy

Gotowe bułeczki dyniowe można serwować na różne sposoby. Na śniadanie podawać je z dodatkiem masła i sera. Z kolei, jeśli chcemy przygotować coś bardziej pożywnego, możemy ich użyć do stworzenia pysznych domowych hamburgerów. Z mięsnym lub rybnym kotletem będą doskonałym daniem głównym.

Jak przechowywać domowe pieczywo? Sprawdzone sposoby

Domowe pieczywo najlepiej jest umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu szybko nie uschnie i będzie nadawać się do spożycia nawet przez tydzień.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik