Zamknij
ciasto ze sliwkami
fot. Shutterstock

Śliwki w cieście to jeden z najsmaczniejszych deserów, które warto przyrządzić na przełomie sierpnia i września. Poznajcie prosty przepis na te niewielkie ciasteczka z owocami.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg śliwek
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyć, pokroić na pół i usunąć pestki.
  2. Cukier biały wymieszać z cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  3. Ciasto francuskie pokroić na trójkąty i na każdym z nich położyć po jednej śliwce. Owoce lekko przysypać wcześniej przygotowaną cukrową mieszanką.
  4. Przygotowane ciasto zwinąć w rulony i skleić brzegi. Uformować niewielkie rogaliki.
  5. Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Śliwki świetnie sprawdzą się jako składnik wielu deserów. Z ich dodatkiem można zrobić ciasta kruche, drożdżowe, jogurtowe, a nawet ucierane. Okazuje się, że jeśli zależy nam na czasie, można również przygotować śliwki owinięte ciastem francuskim. Wypieki z jego użyciem są bowiem szybkie, pyszne i łatwe w przechowywaniu.

Z czym przyrządzić ciasto francuskie? Sprawdzone przepisy

Gotowe ciasto francuskie to tani produkt, który można znaleźć w każdym sklepie. Okazuje się, że można połączyć go z wieloma różnymi składnikami. Mogą to być owoce sezonowe, farsz mięsny, a nawet warzywa. Tak przygotowane ciasto świetnie sprawdzi się jako danie główne lub smaczna przekąska w ciągu dnia.

Jak przechowywać domowe wypieki? Podpowiadamy

Aby ciasto nie wyschło, najlepiej umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku, a następnie schować do lodówki. W niskiej temperaturze nie popsuje się i będzie nadawać się do spożycia nawet przez kilka dni.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki