Zamknij
sernik
fot. Shutterstock

Sernik to popularne ciasto, które od wielu lat króluje wśród polskich deserów. Okazuje się, że w ostatnim czasie fani pieczenia pokochali bardziej oryginalną recepturę. Mowa o serniku gotowanym na biszkopcie. Przepis jest dziecinnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przygotowania Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
11 jajek
5 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg sera
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Z 5 jajek oddzielić białka od żółtek. Rozpocząć ubijanie białek. Do miski stopniowo dodawać 5 łyżek cukru oraz żółtka.
  2. W oddzielnej misce wymieszać 5 łyżek mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać je do jajek.
  3. Tak przygotowaną masę wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 25 minut. Po tym czasie ostudzić ciasto i przekroić je na pół.
  4. Przygotowanie masy serowej należy rozpocząć od roztopienia masła w garnku. Następnie dodać resztę cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Całość gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Budyń rozpuścić w wodzie i przelać go do masy serowej. Całość gotować na wolnym ogniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Kiedy masa serowa ostygnie, należy polać nią jeden blat i następnie przykryć drugim.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sernik gotowany na biszkopcie to idealna propozycja dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Nie ma opcji, żeby się nie udał, ponieważ wykonanie biszkoptu jest naprawdę łatwe. Takie ciasto świetnie komponuje się z czarną kawą lub herbatą. Dodatkowo jego wykonanie nie zajmie wam więcej niż 35 minut, więc jest to idealny przepis dla tych, którzy mają niezapowiedzianych gości.

Jaki ser wybrać na sernik? Podpowiadamy

Okazuje się, że to, czy nasz sernik się uda, w dużej mierze zależy od użytego w przepisie sera. Najważniejsze by nabiał był świeży - jeśli data ważności minęła, musimy go wyrzucić. Najlepiej do sernika nadaje się twaróg tłusty lub półtłusty. Warto pamiętać o tym, aby ser był dobrze zmielony.

Jeżeli decydujecie się na wybranie sera w kubełku, powinien on być gęstą, zbitą masą. Gdy będzie w nim zbyt dużo wody, może rozmoczyć spód ciasta.

Jak przechowywać sernik? Sprawdzony sposób

Gotowy sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej włożyć go do lodówki. Ciasto zapakowane w hermetycznie zamykany pojemnik może spędzić w niej nawet 4 dni.

Zobacz także: Jak ugotować młode ziemniaki? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?