Zamknij
sernik dyniowy
fot. Shutterstock

Sernik dyniowy doskonale sprawdzi się jesienią. Sprawdźcie, jak przygotować ten smaczny deser. Będziecie zaskoczeni tym, jak łatwo go zrobić.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 kg mielonego twarogu
200 g masła
1 szklanka białego cukru
4 jajka
250 g puree z dyni
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml śmietany 36%
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. W misce przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier biały oraz waniliowy. Dodać żółtka, twaróg, puree z dyni i cały czas miksować. Następnie dodać śmietanę, skrobię oraz mąkę. Ponownie wymieszać.
  2. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Następnie dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 90 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Okazuje się, że tradycyjny sernik można przygotować w nieco odmienionej wersji. Ser w połączeniu z delikatnym dyniowym puree to prawdziwy hit wśród deserów. Sprawdźcie, z czym podawać sernik dyniowy oraz jak go poprawnie przechowywać. Będziecie zaskoczeni jakie to proste.

Z czym podawać sernik dyniowy? Sprawdzone przepisy

Sernik dyniowy można podawać z lodami, bitą śmietaną, cukrem pudrem. Po wystudzeniu tego lekkiego ciasta można również posypać je odrobiną gorzkiej czekolady lub polać ulubionym sosem.

Jak przechowywać sernik dyniowy? Podpowiadamy

Sernik dyniowy należy owinąć folią aluminiową i umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczony należy umieścić w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Mamy na to sprawdzone triki